NSC-top betreurt aftreden partijgenoot Idsinga
DEN HAAG (ANP) - NSC betreurt dat partijgenoot Folkert Idsinga heeft besloten op te stappen als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen. Maar de partij respecteert "zijn persoonlijke besluit", meldt NSC in een verklaring.
Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vindt zijn vertrek "echt enorm jammer. Vooral voor hem persoonlijk vind ik dit vreselijk. Ik wens hem namens de fractie van Nieuw Sociaal Contract veel kracht in deze moeilijke tijd. Nederland is nu een gedreven en kundig bestuurder armer." Vicepremier voor NSC en minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.
Beiden prijzen hem als een vakman op het gebied van fiscale zaken en iemand met grote ambities, onder meer bij de hervorming van het belastingstelsel. Naast deze complexe herziening, hield hij zich bezig met het vereenvoudigen van het veelbesproken toeslagenstelsel en met het rechtsherstel bij box 3. Wie dit pakket gaat overnemen, is nog niet duidelijk.
Beleggingen
De partij benadrukt dat Idsinga zich volledig aan de geldende regels heeft gehouden voor het melden van particuliere financiƫle belangen van bewindspersonen. Dat gebeurde in volledige overeenstemming met onder andere de landsadvocaat, de formateur en de minister-president, staat in de verklaring. "Folkert heeft daarnaast van diverse kanten advies ingewonnen. Hij is hierbij dus niet over een nacht ijs gegaan. Als Kamerlid heeft Folkert al alles op afstand gezet en ging hierbij dus verder dan verwacht."
Volgens NSC zijn de verdachtmakingen van de laatste tijd op niets gebaseerd. Het gaat om beleggingen waarop hij in zijn functie als staatssecretaris geen invloed had kunnen uitoefenen. Iedereen zal dat kunnen zien als hij zijn beleggingsportefeuille heeft geopenbaard, zoals Idsinga heeft aangekondigd, stelt de partij.
De partij die is opgericht door Pieter Omtzigt, nog steeds afwezig door ziekte, laat zich altijd voorstaan op goed bestuur en transparantie. Idsinga meldde dat hij over zijn besluit contact heeft gehad met Omtzigt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is maandag in aanvaring gekomen met andere partijen, nadat mediawoordvoerder Claudia van Zanten de NOS ervan betichtte onevenwichtig te berichten, en daarmee mogelijk zelfs antisemitisme aan te wakkeren. Zij vindt dat de NOS eenzijdig verslag doet van de oorlog tussen Israƫl en Hamas, en dat Joodse mensen in Nederland daar last van hebben. Het BBB-Kamerlid vroeg eerder al of minister Eppo Bruins (Media) bereid was onderzoek te laten doen naar de berichtgeving van de NOS, maar Bruins benadrukt de onafhankelijkheid ervan.
15 uur geleden