Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NSC gaat scepsis over rechts kabinet uitleggen aan eigen leden

NSC gaat scepsis over rechts kabinet uitleggen aan eigen leden

DEN HAAG (ANP) - De partijtop van NSC praat leden in twee sessies bij over het verloop van de kabinetsformatie. Partijvoorzitter Bert van Boggelen bevestigt dat na een bericht van De Telegraaf. Hij benadrukt wel dat er voor de leden niets te kiezen zal zijn. Volgens de statuten beslist alleen de Tweede Kamerfractie over eventuele kabinetsdeelname.

NSC-leider Pieter Omtzigt besloot afgelopen week de coalitieonderhandelingen met PVV, VVD en BBB te staken. Dat besluit is "niet lichtvaardig genomen", schrijft de partij in een nieuwsbrief aan de leden. "Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat een meerderheidsregering met PVV, VVD en BBB niet zou hebben geleid tot een vruchtbare samenwerking."

Dat aan de formatietafel pas op "de laatste dag van de informatiegesprekken" extra opgevraagde cijfers op tafel kwamen over de overheidsfinanciën, "was voor ons de druppel die de toch al volle emmer deed overlopen". Behalve op "gedegen overheidsfinanciën" heeft NSC ook steeds gehamerd op "respect voor de grondwet en grondrechten" en "integer bestuur".

Kwaad bloed

Het vertrek van Omtzigt van de onderhandelingstafel heeft veel kwaad bloed gezet bij de overige onderhandelende partijen. Ook informateur Ronald Plasterk beklaagde zich over een gebrek aan respect voor "het instituut informateur" van de zijde van de NSC-voorman, die de gesprekken met slechts een appje zou hebben afgebroken.

Omtzigt en zijn secondant Eddy van Hijum lichten hun keuzes tot dusver toe tijdens twee ledenbijeenkomsten op 16 en 22 februari in respectievelijk Zwolle en Breukelen. "We willen niet via de media communiceren met de leden maar echt met elkaar in gesprek gaan", aldus Van Boggelen.

Meer uit Politiek

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

3 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

7 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

9 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

10 uur geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

10 uur geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

11 uur geleden