Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NSC gaat meedoen aan Europese verkiezingen

NSC gaat meedoen aan Europese verkiezingen

AMERSFOORT (ANP) - NSC gaat meedoen aan de Europese verkiezingen van volgend jaar. Dat zei partijvoorzitter Bert van Boggelen van NSC op de eerste ledenbijeenkomst van de partij van Pieter Omtzigt.

De partij heeft sinds vrijdag ook een jongerenafdeling en gaat een wetenschappelijk bureau oprichten, zo zei Van Boggelen verder.

Na lang twijfelen richtte het voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eind deze zomer de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) op. Hij besloot uiteindelijk, ook na twijfel, om in alle kieskringen mee te doen. Er staan 44 kandidaten voor de Tweede Kamer op de lijst van NSC.

Minst spannend

In juni kiezen de EU-lidstaten een nieuw Europees Parlement. Aan die verkiezingen wil de nieuwe partij dus ook meedoen. "Europa vind ik nog een minst spannende besluit", zegt Omtzigt in een reactie op de ledendag. NSC heeft nu een vereniging met ruim 7000 leden en heeft de wil om te veranderen. "Dat is te doen", zegt de partijleider. "De lijst hoeft daar niet zo lang te zijn, want zoveel zetels heeft Nederland niet."

In de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de partij al weken in de top drie, samen met VVD en GroenLinks-PvdA. Als de partij bij de verkiezingen op 22 november de grootste wordt, wil Omtzigt het liefst als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijven. Toch sluit hij het premierschap nog niet helemaal uit.

Premierschap

Wie de premierskandidaat van NSC wordt als Omtzigt in de Kamer blijft, weet de partij nog niet, zei hij donderdag in het tv-programma Op1.

De partij is niet in provincies en de Eerste Kamer vertegenwoordigd.

Meer uit Politiek

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

1 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

2 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

5 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

8 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden