
NS: staking dinsdag heeft gevolgen voor treinverkeer woensdag
UTRECHT (ANP) - De NS adviseert reizigers om woensdag rekening te houden met langere reistijden en vaker overstappen vanwege de gevolgen van de stakingsactie van dinsdag door NS-personeel. Mogelijk staan niet alle treinen op de juiste plek en reizigers kunnen daar in de ochtend hinder van ondervinden, laat de vervoersmaatschappij weten.
Woensdag, de vijfde actiedag van NS-personeel, rijden er geen treinen in Oost- en Zuid-Nederland. Om de dienstregeling elders in het land zo goed mogelijk te laten verlopen, laat de vervoersdienst treinen rijden tot aan de stations die grenzen aan het stakingsgebied. Zo rijden de treinen tot aan de stations Rotterdam Centraal, Dordrecht, Utrecht Centraal, Geldermalsen, Ede-Wageningen, Amersfoort en Zwolle en keren daarna om. De treinen van regionale vervoerders blijven wel rijden.
De staking heeft ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. Een aantal treinen stopt niet op stations waar actie wordt gevoerd. De trein van en naar Berlijn stopt niet op de stations van Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Almelo. De ICE's en de nachttreinen naar het Zwitserse Zurich en naar Wenen/Innsbruck in Oostenrijk stoppen niet op de stations van Den Bosch en Venlo. Vanwege werkzaamheden in Duitsland rijden deze treinen ook een andere route dan gebruikelijk. De treinen rijden vanaf Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Venlo naar Duitsland. De trein naar Brussel stopt niet in Breda. De Thalys en Eurostar rijden wel volgens de normale dienstregeling.
Verder adviseert de NS reizigers die naar Zuid- en/of Oost-Nederland reizen om te kiezen voor alternatief vervoer of om de reis uit te stellen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Een aantal oudgedienden keert niet terug.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
4 uur geledenBREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.
5 uur geleden