NS rijdt op 1 juli met Keti Koti-trein door het land
UTRECHT (ANP) - De NS laat maandag een speciale Keti Koti-trein rijden, waarin aandacht is voor het slavernijverleden. Onder het personeel zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakten, die reizigers deze dag vertellen over wat deze dag voor hen betekent.
De trein vertrekt op 1 juli, de dag van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing ervan, om 11.21 uur vanuit Vlissingen. Volgens dienstregeling rijdt hij via onder meer Roosendaal, Rotterdam en Haarlem naar Amsterdam Centraal, waar hij om 14.25 uur aankomt. Aan boord zijn eten en muziek. Ook kunnen reizigers in gesprek met het personeel op de trein, dat voor de gelegenheid klederdracht draagt, over het slavernijverleden.
De Keti Koti-trein is een idee van vier NS-medewerkers, die zich binnen het spoorbedrijf al langer inzetten voor zichtbaarheid van Keti Koti. "We zijn heel blij dat de trein dit jaar gaat rijden, zodat alle verschillende mensen samen kunnen komen", zegt Marciano Stella, een van de initiatiefnemers. "Dit is voor veel mensen en dus ook voor veel NS'ers een belangrijke feestdag. Met Keti Koti herdenken we een gezamenlijk verleden met een verbindend samenzijn voor een hoopvolle toekomst voor iedereen."
Jaarlijks
Of de trein vanaf nu ieder jaar op 1 juli gaat rijden, is nog niet bekend. "Maar als het een succes is, waarom niet?", zegt een woordvoerder.
De nationale herdenking van het slavernijverleden is maandag in het Amsterdamse Oosterpark. Aansluitend is op het Museumplein het Keti Koti Festival, dat in het teken staat van de viering van de afschaffing van de slavernij.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft voorstander van het opheffen van controles aan de grenzen met Bulgarije en Roemenië. Verantwoordelijk minister Marjolein Faber negeert een laatste poging van haar eigen PVV, de grootste regeringspartij, om dat te dwarsbomen.
10 uur geledenVLIELAND (ANP) - In de pakketten die afgelopen weekend werden gevonden aan de kust van meerdere Waddeneilanden bleek in totaal 54 kilo cocaïne te zitten, zo meldt de douane. De drugs hadden bij elkaar een straatwaarde van 4 miljoen euro.
10 uur geledenTILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het COC noemt het een "uiterst zorgelijke ontwikkeling" dat 10 procent van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, vorig jaar slachtoffer van geweld is geworden. Het CBS meldde die cijfers woensdag.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is de Belastingdienst gelukt dit jaar de benodigde 3250 werknemers aan te trekken. Er waren grote zorgen in de Tweede Kamer over het enorme wervingsdoel, van belang om belastingwetten goed uit te voeren en voorbereid te zijn op herziening van het belastingstelsel.
14 uur geleden