
NS-personeel staakt in het westen van het land voor betere cao
UTRECHT (ANP) - Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen staken vrijdag in het westen van Nederland van 04.00 uur 's ochtends tot 04.00 uur de volgende dag. Het gaat om personeel met de standplaatsen Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam.
De FNV verwacht een grote opkomst bij de staking, net zoals dat woensdag het geval was in de noordelijke provincies. De bond verwacht dat de staking vrijdag veel meer impact krijgt dan die in het noorden omdat er grote treinknooppunten zoals Den Haag en Rotterdam geraakt worden.
Ook de NS schatte al in dat deze staking veel meer gevolgen zal hebben. Het spoorbedrijf adviseert reizigers hun reis in Zuid-Holland uit te stellen of op een andere manier te reizen. Buiten de regio worden reizigers opgeroepen kort voor vertrek de reisplanner te bekijken.
Ook buiten het stakingsgebied zullen reizigers de dupe zijn. Daar moet rekening worden gehouden met langere reistijden en meer overstappen. Thalys en Eurostar rijden wel normaal. De intercity naar Brussel rijdt minder vaak, maar stopt wel zoals gebruikelijk in Rotterdam.
Treinen van de overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden vrijdag wel. Dit weekeinde rekent de NS erop weer volgens de normale dienstregeling te kunnen rijden.
Net als bij de eerste staking probeert het spoorbedrijf het stakingsgebied los te koppelen van de rest van de dienstregeling, maar dat is veel lastiger. Toen werd het treinverkeer bijna volledig platgelegd door de staking. Omdat reizigers goed op de hoogte waren, bleven de stations vrijwel leeg.
De acties worden gevoerd vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een landelijke staking.
Maandag gaan de acties verder in de regio noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.
3 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten in een reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk vanaf 1 januari voor RTL gaat werken.
6 uur geleden