Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS keert tot 42.700 euro uit voor ziekte door chroom-6

NS keert tot 42.700 euro uit voor ziekte door chroom-6

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers en oud-medewerkers van de NS die ziek zijn geworden door hun werk met chroom-6, kunnen van het spoorbedrijf een schadevergoeding krijgen tussen de ruim 5300 euro en ruim 42.700 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de blootstelling aan de gevaarlijke stof.

Uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat personeel van NS-werkplaatsen jarenlang te weinig werd beschermd tegen blootstelling aan chroom-6. Die blootstelling kan uiteenlopende ziekten veroorzaken, van contacteczeem tot meerdere vormen van kanker, waaronder long- en maagkanker.

Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de schaderegeling, kan de NS niet voorspellen. "Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering", aldus het spoorbedrijf. De regeling is dinsdag per direct opengesteld. NS heeft de regeling vooraf besproken met de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

Kritiek op onderzoek RIVM

Letselschadeadvocaat Rob Bedaux die 45 voormalige werknemers van Nedtrain met ziekteverschijnselen bijstaat, heeft kritiek op het onderzoek van het RIVM. Hij zegt in een reactie dat slechts een beperkt aantal van chroom-6-gerelateerde aandoeningen in aanmerking komen voor een vergoeding. "Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft ooit een uitvoerige studie gedaan naar de gezondheidsschade van chroom-6. Er zijn wel honderd vormen, maar in dit rapport worden maar een stuk of negen vormen van gezondheidsschade geaccepteerd."

Mensen met diverse kankersoorten komen in de ogen van Bedaux onterecht niet in aanmerking voor schadeloosstelling. "Keelkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, darmkanker en prostaatkanker worden niet erkend", somt Bedaux op. "Ook auto-immuunziektes waarvan deskundigen zeggen dat het gerelateerd is aan chroom-6, worden uitgesloten. En gebitsproblemen, waarbij het gebit eerst geel kleurt, dan groen en uiteindelijk brokkelen de tanden af. Dat is volstrekt abnormaal, maar komt heel veel voor bij mensen die met chroom-6 hebben gewerkt. Het komt erop neer dat maar heel weinig mensen in aanmerking komen voor een schadeloosstelling. Ik heb een vijftigtal cliënten die aan treinen gewerkt hebben en mogelijk komen daarvan maar twee in aanmerking."

Verontschuldigingen NS onvoldoende

De verontschuldigingen van NS noemt Bedaux dan ook "niet voldoende". "Het klopt niet, als je 90 procent van de aandoeningen uitsluit. Dan ben je voor de tweede keer onrechtmatig bezig naar mensen die eerder al tientallen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6."

Meer uit Binnenland

Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

3 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

4 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

5 uur geleden
Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

6 uur geleden
KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar München tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar enkele Britse luchthavens ondervinden hinder van sneeuwval.

6 uur geleden