Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS keert tot 42.700 euro uit voor ziekte door chroom-6

NS keert tot 42.700 euro uit voor ziekte door chroom-6

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers en oud-medewerkers van de NS die ziek zijn geworden door hun werk met chroom-6, kunnen van het spoorbedrijf een schadevergoeding krijgen tussen de ruim 5300 euro en ruim 42.700 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de blootstelling aan de gevaarlijke stof.

Uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat personeel van NS-werkplaatsen jarenlang te weinig werd beschermd tegen blootstelling aan chroom-6. Die blootstelling kan uiteenlopende ziekten veroorzaken, van contacteczeem tot meerdere vormen van kanker, waaronder long- en maagkanker.

Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de schaderegeling, kan de NS niet voorspellen. "Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering", aldus het spoorbedrijf. De regeling is dinsdag per direct opengesteld. NS heeft de regeling vooraf besproken met de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

Kritiek op onderzoek RIVM

Letselschadeadvocaat Rob Bedaux die 45 voormalige werknemers van Nedtrain met ziekteverschijnselen bijstaat, heeft kritiek op het onderzoek van het RIVM. Hij zegt in een reactie dat slechts een beperkt aantal van chroom-6-gerelateerde aandoeningen in aanmerking komen voor een vergoeding. "Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft ooit een uitvoerige studie gedaan naar de gezondheidsschade van chroom-6. Er zijn wel honderd vormen, maar in dit rapport worden maar een stuk of negen vormen van gezondheidsschade geaccepteerd."

Mensen met diverse kankersoorten komen in de ogen van Bedaux onterecht niet in aanmerking voor schadeloosstelling. "Keelkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, darmkanker en prostaatkanker worden niet erkend", somt Bedaux op. "Ook auto-immuunziektes waarvan deskundigen zeggen dat het gerelateerd is aan chroom-6, worden uitgesloten. En gebitsproblemen, waarbij het gebit eerst geel kleurt, dan groen en uiteindelijk brokkelen de tanden af. Dat is volstrekt abnormaal, maar komt heel veel voor bij mensen die met chroom-6 hebben gewerkt. Het komt erop neer dat maar heel weinig mensen in aanmerking komen voor een schadeloosstelling. Ik heb een vijftigtal cliënten die aan treinen gewerkt hebben en mogelijk komen daarvan maar twee in aanmerking."

Verontschuldigingen NS onvoldoende

De verontschuldigingen van NS noemt Bedaux dan ook "niet voldoende". "Het klopt niet, als je 90 procent van de aandoeningen uitsluit. Dan ben je voor de tweede keer onrechtmatig bezig naar mensen die eerder al tientallen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6."

Meer uit Binnenland

AP wil af van negatieve BKR-registratie na aflossen schulden

DEN HAAG (ANP) - Mensen die via een regeling van hun schulden afkomen moeten zodra ze schuldenvrij zijn niet meer geregistreerd staan bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarvoor pleit bestuurder Katja Mur van de Autoriteit Persoonsgegevens in het AD.

28 minuten geleden
Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) staat terecht voor opruiing

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (36) staat dinsdag bij de rechtbank in Den Haag terecht voor opruiing. Het gaat om twee gevallen, waarbij de politicus van Forum voor Democratie suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is.

50 minuten geleden
Deels Nederlandse klimaatsatelliet wordt gelanceerd

VANDENBERG (ANP) - Een deels Nederlandse satelliet moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden. De sonde EarthCARE wordt, als alles volgens plan verloopt, in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië.

51 minuten geleden
Politie ontruimt bezet pand Radboud, niemand aangehouden

NIJMEGEN (ANP) - De politie heeft een gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontruimd dat voor een deel door studenten was bezet. De ruim dertig demonstranten is eerder op de avond door de universiteit meermaals gevraagd het pand te verlaten, maar ze gaven daaraan geen gehoor. Daarop trad de politie rond 23.30 uur op.

2 uur geleden
73 mensen gearresteerd bij tegendemonstratie Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag in Amsterdam bij een tegendemonstratie tegen een pro-Israëlactie in totaal 73 mensen aangehouden. De demonstranten zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie. Tientallen zitten rond middernacht nog vast.

3 uur geleden
Bezetters Radboud Universiteit weigeren te vertrekken

NIJMEGEN (ANP) - De demonstranten die maandag de tweede verdieping van een gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen bezetten weigeren te vertrekken. Het gebouw sloot om 19.00 uur. De universiteit meldt op haar website dat het college van bestuur wil dat ze het pand verlaten in verband met de veiligheid. Een woordvoerder wist rond 22.15 uur niet of de universiteit aangifte doet tegen de bezetting.

5 uur geleden
Loodgieter eist in kort geding heropening woning na explosies

VLAARDINGEN (ANP) - De Vlaardingse loodgieter wiens woning aan de Gretha Hofstralaan doelwit is geweest van een reeks explosies, heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Vlaardingen. Dit bevestigt zijn advocaat Richard Korver na berichtgeving door NRC. De loodgieter wil dat de sluiting van zijn huis wordt opgeheven zodat hij daar weer met zijn gezin kan wonen.

6 uur geleden