Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS heeft mogelijk miljarden extra steun nodig van overheid

NS heeft mogelijk miljarden extra steun nodig van overheid

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben na een recordverlies in coronajaar 2020 mogelijk nog miljarden euro's extra nodig van de overheid om de dienstregeling komende jaren in stand te kunnen houden. Meer banen wil het vervoersbedrijf niet schrappen. Ook is de NS voorlopig niet van plan om de treinkaartjes in prijs te verhogen, afgezien van inflatiecorrecties.

"Wie wil, kan komende jaren bij NS blijven werken", zo verzekert topvrouw Marjan Rintel. De NS kondigde eerder al aan komende jaren 2300 banen te schrappen. Maar dat wil het bedrijf doen via natuurlijk verloop. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen, is afgesproken met de vakbonden.

Rintel wil zodra de coronamaatregelen dat toelaten weer reizigers terugwinnen in de trein. Ze benadrukt dat er vanuit Den Haag een bijzonder beroep wordt gedaan op de NS om Nederland bereikbaar te houden, vandaar dat het drastisch inperken van de dienstregeling geen optie zou zijn. Daar hoort volgens de NS-baas wel een vergoeding tegenover te staan.

Thuiswerken

Onder de streep kwam de onderneming vorig jaar 2,6 miljard euro tekort. Niet alleen gingen er veel minder mensen met de trein, maar de spoorvervoerder heeft ook flink moeten afschrijven omdat de reizigersaantallen waarschijnlijk nog jaren onder druk staan, bijvoorbeeld door de opkomst van thuiswerken.

Daarom is het hoofdrailnet in Nederland waarschijnlijk nog tot 2025 zwaar verlieslatend, vreest de NS. Voor de verwachte verliezen op deze concessie heeft het bedrijf een afschrijving van 1,6 miljard euro in de boeken gezet. Ook heeft de NS veel geld opzij gezet voor mogelijke extra kosten in verband met gesprekken over bepaalde concessie-voorwaarden in het Verenigde Koninkrijk.

Vergoedingen

De NS kreeg al flinke vergoedingen van zowel de Nederlandse als de Britse overheid om de treinen tijdens de pandemie door te laten rijden. Den Haag kwam met een zogeheten beschikbaarheidsvergoeding van 818 miljoen euro. Die moet tot oktober dit jaar helpen om het enorme inkomstenverlies binnen de perken te houden.

Over eventuele aanvullende steun wordt nog gepraat met de overheid, de enige aandeelhouder van de NS. Het kan om zo'n 2 miljard euro gaan, maar het kan ook veel minder geld betreffen, vertelt financieel directeur Bert Groenewegen. Dat hangt volgens hem van meerdere zaken af. Eén daarvan is het tempo van het herstel van Nederland uit de coronacrisis.

De bezuinigingen die de NS zelf doorvoert leveren naar verwachting zo'n 1,4 miljard euro besparing op. Groenewegen geeft aan dat de NS komende jaren waarschijnlijk niet bij machte is om zelf alle benodigde uitgaven en investeringen in nieuwe treinen terug te verdienen. Maar deze ingreep is volgens hem het maximale wat het bedrijf zelf kan doen zonder het mes te zetten in de dienstregeling.

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

1 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

1 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

3 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

14 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

15 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

16 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

19 uur geleden