Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS heeft fabrikant gevonden voor levering 60 nieuwe dubbeldekkers

NS heeft fabrikant gevonden voor levering 60 nieuwe dubbeldekkers

UTRECHT (ANP) - NS heeft via een Europese aanbesteding de Spaanse treinfabrikant CAF gekozen voor een levering van zestig nieuwe dubbeldekkers. De treinen gaan op termijn een deel van de huidige dubbeldekkers van het type DDZ vervangen, zo meldt NS.

NS wil de huidige treinvloot verder uitbreiden vanwege de verwachte reizigersgroei. Ook komen oude treinen, zoals de DDZ-dubbeldekkers, aan het einde van hun levensduur. Zo moet worden voorkomen dat er een tekort aan treinen ontstaat.

Het gaat om een bestelling van dertig dubbeldekkers van vier rijtuigen lang en dertig dubbeldekkers van zes rijtuigen lang, die geschikt zijn voor snelheden tot 160 kilometer per uur. In totaal hebben de treinen ongeveer 30.000 stoelen.

NS begon in april 2020 met de aanbesteding. Het aanschaffen van nieuwe treinen is een proces van zo'n zeven jaar. Vier treinfabrikanten deden een geldige aanbieding. CAF scoorde het beste op de verschillende prijs- en kwaliteitscriteria. Nadat het contract eind dit jaar is getekend, wordt de trein ontworpen. Daarna volgt een productie- en testfase. In 2028 moeten de treinen gaan rijden.

Dinsdag meldde het bedrijf in de dienstregeling van 2023 een tiende minder treinen in te zetten dan in 2019, het laatste jaar voor corona, vanwege personeelstekorten waarmee het spoorbedrijf kampt. Deze week staken werknemers van NS om een beter cao-bod af te dwingen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

10 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

12 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

14 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

15 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

16 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

16 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden