Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS heeft 77 aanvragen gekregen voor schaderegeling chroom-6

NS heeft 77 aanvragen gekregen voor schaderegeling chroom-6

UTRECHT (ANP) - In de eerste week hebben 77 (oud-)medewerkers van de NS zich gemeld voor de chroom-6-schaderegeling van de spoorwegen. Een woordvoerster van het spoorbedrijf laat dat weten aan het ANP. De gedupeerden hebben gezondheidsproblemen die ze wijten aan blootstelling aan de gevaarlijke stof tijdens hun werk. Alle aanvragen "worden met veel zorg beoordeeld", verzekert de woordvoerster.

De NS maakte de schaderegeling vorige week bekend. Daarmee reageerde het bedrijf op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat medewerkers van NS-werkplaatsen jarenlang onvoldoende werden beschermd tegen chroom-6. Die stof werd decennialang verwerkt in verf waar treinstellen mee werden geschilderd, omdat het roestvorming tegengaat.

Onder meer bij het verwijderen van oude verflagen kunnen mensen vervuilde stofdeeltjes inademen. Daardoor kunnen ze ernstig ziek worden. Chroom-6 kan onder meer diverse soorten kanker en longziekten veroorzaken.

Excuses

Voorlichting over de risico's en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen schoten lange tijd tekort. Waarschuwingen die vanaf halverwege de jaren 70 doordrongen, werden onvoldoende gedeeld binnen de NS en onderhoudsbedrijf NedTrain, aldus de onderzoekers in hun rapport. Ze voldeden lange tijd niet aan de regelgeving.

President-directeur van NS Wouter Koolmees noemde de uitkomsten vorige week "uitermate pijnlijk". Hij bood excuses aan en zei dat het bedrijf hierin heeft "gefaald".

Aanvullend onderzoek

Gedupeerden die de vergoeding krijgen toegewezen, krijgen een bedrag tussen de 5300 euro en 42.700 euro. De precieze hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van de ernst van de ziekte. De onderzoekers schatten in dat mensen die bijvoorbeeld als monteur, lasser of schoonmaker hebben gewerkt de grootste risico’s liepen op blootstelling.

Het onderzoek focust op de periode tussen 1970 en 2020. In die periode werden de regels voor het werken met verf waar chroom-6 in zat steeds iets strenger. Volgens een aanvullend onderzoek dat de NS heeft laten doen, zijn de risico's tegenwoordig "verwaarloosbaar tot laag". Verf met chroom-6 werd vanaf eind jaren 80 uitgefaseerd bij de NS, maar ook in de decennia daarna werden bij het verwijderen van verflagen niet genoeg voorzorgsmaatregelen genomen om personeel te beschermen, zo maakte het rapport duidelijk.

Meer uit Binnenland

Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

1 uur geleden
Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

DEN HAAG (ANP) - Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen. De milieuorganisatie wijst ter onderbouwing op onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waar vorig jaar uit bleek dat de wettelijk vastgelegde doelen nog buiten bereik zijn. Het eerste tussendoel dat gemist dreigt te worden, is niet ver weg meer. Eind volgend jaar mag geen te grote hoeveelheid stikstof meer neerdalen in 40 procent van de natuurgebieden die daar gevoelig voor zijn.

4 uur geleden
Nieuwe uitspraak van hoogste rechter over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, doet donderdag een nieuwe uitspraak over de zogenoemde derdelanders. Zij zijn gevlucht uit Oekraïne en kregen in Nederland bescherming, maar het kabinet heeft besloten die opvang te stoppen. De vluchtelingen vechten dat aan. De uitspraak komt om 10.00 uur.

4 uur geleden
Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

6 uur geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

6 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

6 uur geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

9 uur geleden