
NS: eerste effecten staking buiten Zuid-Holland worden merkbaar
UTRECHT (ANP) - De eerste effecten van de staking van NS-personeel in Zuid-Holland worden buiten het getroffen gebied merkbaar, meldt een woordvoerder van de NS vrijdagochtend. Het gaat bijvoorbeeld om treinen die eigenlijk vanuit Utrecht nog naar Gouda zouden rijden, en treinen tussen Utrecht en Amersfoort Schothorst en Utrecht en Schiphol.
Volgens de woordvoerder komen treinen uit bijvoorbeeld Hengelo en Enschede die normaal naar Den Haag door zouden rijden nu niet verder dan Utrecht. De planning was eigenlijk dat die door zouden rijden tot in ieder geval Gouda. Die treinen moeten echter ergens geparkeerd worden, maar in Den Haag staat het al helemaal vol met treinen, zegt ze. "Daarom nemen collega's al eerder het besluit dan maar tot Utrecht te rijden, waar ze de treinen nog wel kwijt kunnen. Dan mis je dus dat laatste stukje. Er beginnen nu dus sporadisch treinen uit te vallen."
Ook de trajecten tussen Utrecht en Amersfoort Schothorst en tussen Utrecht en Schiphol zijn getroffen. "De stakingsbereidheid is hoog. Normaal zouden die treinen worden gereden door collega's die nu aan het staken zijn. Daardoor vallen die treinen uit", zegt de woordvoerder. De regio west, zoals de NS het gebied noemt waar nu wordt gestaakt, speelt een belangrijke rol in de dienstregeling, aldus de woordvoerder. "Die regio is heel erg verweven met de rest van Nederland, dus wat daar gebeurt is voelbaar in het hele land."
De gevolgen die nu zichtbaar worden, gaan de rest van de dag aanhouden, is de verwachting. De NS verwacht niet dat de problemen die nu ontstaan ervoor gaan zorgen dat het treinverkeer in heel Nederland plat komt te liggen. Reizigers buiten het stakingsgebied krijgen het advies de reisplanner nauwlettend in de gaten te houden, rekening te houden met extra overstappen, een langere reistijd en treinen die uit kunnen vallen. Reizigers binnen het gebied wordt geadviseerd een alternatief te zoeken of de reis uit te stellen.
De Thalys rijdt overigens wel gewoon, van de intercity naar Brussel rijdt ongeveer de helft. Beiden doen wel de gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal.
Meer uit Binnenland
HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.
25 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.
2 uur geledenDELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.
3 uur geledenSOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.
4 uur geleden