Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben ook in 2021 flink te lijden gehad onder de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Het aantal reizigers lag 48 procent lager dan voor de pandemie en de Nederlandse reizigersopbrengsten vielen 1,1 miljard euro lager uit dan voor corona, meldde de NS bij de jaarcijfers. Dankzij steun van de overheid wist het bedrijf het verlies wel te beperken, maar de NS wil ook dit jaar weer steun om de dienstregeling in stand te houden.

De NS bleef op verzoek van de overheid een vrijwel volledige dienstregeling rijden en kreeg daarvoor een beschikbaarheidscompensatie van 925 miljoen euro. Dankzij die steun bleef het operationeel verlies beperkt tot 49 miljoen euro. Zonder deze compensatie was dat verlies uitgekomen op 974 miljoen euro. De onderneming is daarnaast bezig met een kostenbesparingsprogramma van 1,4 miljard euro tot 2025.

In een toelichting gaf financieel directeur Bert Groenewegen van de NS aan dat er voor dit jaar circa 500 miljoen tot 600 miljoen euro aan overheidssteun nodig zal kunnen zijn. Volgens hem is het belangrijk dat de steunregeling wordt verlengd. "De dienstregeling wordt al gepland en dat vangnet blijft nodig."

Thuiswerken

Van januari tot en met mei gold het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. In de zomer kon de NS meer reizigers verwelkomen omdat toen minder strikte maatregelen golden. Na de zomer nam het aantal reizigers weer sterker toe, mede omdat het onderwijs verder werd heropend. De NS stelt dat sinds oktober vervolgens weer een daling was te zien, door het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven. Op werkdagen voor corona vervoerde de NS gemiddeld nog 1,3 miljoen reizigers.

President-directeur Marjan Rintel spreekt dan ook opnieuw van een lastig jaar. De vooruitzichten voor de korte termijn zijn moeilijk maar voor de langere termijn is de NS positief. Het bedrijf wijst er onder meer op dat er één miljoen woningen in Nederland bij moeten komen en daar hoort infrastructuur voor duurzame mobiliteit bij.

Klimaatdoelen

Verder zegt de NS dat de trein onmisbaar is voor het behalen van de klimaatdoelen. "Elke reiziger die voor de trein in plaats van de auto kiest, voorkomt direct de uitstoot van CO2 en draagt direct bij aan het klimaat. Onze inzet na de pandemie is dan ook: meer reizigers in de trein dan voor de crisis."

Ook vindt ze dat de trein financieel aantrekkelijk moet blijven voor reizigers. "Daarom zou het ook goed zijn om de btw op treinkaartjes af te schaffen. De rekening van de pandemie mag niet bij de reiziger terechtkomen."

Meer uit Financieel

Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.

27 minuten geleden
WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

3 uur geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

17 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

17 uur geleden
Trumps grote uitgavenwet maakt bezoek WK voetbal flink duurder

WASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.

18 uur geleden
Costa over tarieven Trump: EU blijft haar belangen beschermen

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.

18 uur geleden
Mexico veroordeelt 'oneerlijke' importheffingen van Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.

19 uur geleden