
NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd
UTRECHT (ANP) - Het aantal treinreizigers komt dit jaar naar verwachting op ongeveer 45 procent uit van 2019. Dat verwacht treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) in zijn eindejaarsprognose. Daarvan zal zo'n 93,4 procent op tijd zijn gearriveerd. De NS had zwaar te lijden onder de coronacrisis en het vele thuiswerken.
De terugkeer van de treinreizigers is voor volgend jaar dan ook de topprioriteit, laat NS-topvrouw Marjan Rintel weten. "Door corona voelen we meer dan ooit wat de waarde van reizen is. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt." Dat mensen die weer naar kantoor gaan dat met de trein blijven doen, is volgens Rintel in het belang van heel Nederland. "Als alle reizigers de weg opgaan, loopt het land vast en raken de duurzaamheidsambities uit zicht."
Dit jaar reisden er gemiddeld zo'n 580.000 mensen per dag met de trein, in 2019 was dat nog gemiddeld circa 1,3 miljoen. In januari en februari vervoerde NS nog meer reizigers dan in 2019, maar daarna kwam er de klad in door het coronavirus. Het dieptepunt lag in april toen Nederland in de eerste intelligente lockdown zat. Toen gingen er 11 keer zo weinig reizigers met de trein dan een jaar eerder. Dat cijfer liep langzaam op tot ongeveer de helft van het aantal reizigers in september. Het weer oplopende aantal besmettingen zorgde er echter voor dat het aantal reizigers sindsdien ongeveer een derde was van vorig jaar.
NS zette daardoor weliswaar minder treinen in, maar toch was er een lichtpuntje. Zowel op het gewone net als op de hogesnelheidslijn reden er meer treinen op tijd. Ook was de kans op een zitplaats in de spits hoger dan ooit. "Het laat zien dat we er alles aan hebben gedaan om onze reizigers prettig en verantwoord te kunnen vervoeren", meent Rintel. "Dat is een groot compliment waard aan al die NS’ers die Nederland bereikbaar houden in deze moeilijke tijd."
Meer uit Financieel
LEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in een reeks rechtszaken rond onkruidverdelger Roundup. Een jury in de Amerikaanse staat Georgia heeft Bayer veroordeeld tot het betalen van ruim 2 miljard dollar, omgerekend ruim 1,9 miljard euro, aan een eiser die beweerde dat Roundup kanker had veroorzaakt.
24 minuten geledenROME (ANP/RTR) - Onderhandelingen over een mogelijk contract tussen Elon Musks satellietdienst Starlink en de Italiaanse overheid zijn vastgelopen. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie zaterdag gezegd.
2 uur geledenTORONTO (ANP/RTR) - Canada kan de gevolgen van de Amerikaanse invoerheffingen compenseren door de handelsbeperkingen binnen het eigen land op te heffen, volgens de Canadese premier Mark Carney. Hij streeft naar vrije handel binnen het land per 1 juli, zei hij na een ontmoeting met provinciale en territoriale leiders.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Vluchten tussen Schiphol en London Heathrow Airport worden zaterdag weer hervat. Schiphol ziet vooralsnog geen vertragingen en annuleringen bij de ongeveer dertig vluchten die voor zaterdag op de planning staan van en naar de drukste luchthaven van Europa, laat een woordvoerder weten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uitzendkrachten zouden niet permanent voor hetzelfde bedrijf moeten werken in die constructie. Als zo'n tijdelijk bedoelde uitzendovereenkomst jarenlang wordt ingezet kan dat leiden tot misbruik. Dit heeft een advocaat-generaal vrijdag geadviseerd aan de Hoge Raad.
14 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL heeft vorig jaar minder omzet en winst geboekt. Het concern had onder meer last van de sluiting van zijn autofabriek in Born in Limburg, materiaaltekorten en uitgestelde leveringen van bussen.
14 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing is vrijdag hoger geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant heeft een miljardenopdracht binnengesleept voor het bouwen van het nieuwste Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de F-47. Boeing won 3,1 procent.
15 uur geleden