Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd

NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd

UTRECHT (ANP) - Het aantal treinreizigers komt dit jaar naar verwachting op ongeveer 45 procent uit van 2019. Dat verwacht treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) in zijn eindejaarsprognose. Daarvan zal zo'n 93,4 procent op tijd zijn gearriveerd. De NS had zwaar te lijden onder de coronacrisis en het vele thuiswerken.

De terugkeer van de treinreizigers is voor volgend jaar dan ook de topprioriteit, laat NS-topvrouw Marjan Rintel weten. "Door corona voelen we meer dan ooit wat de waarde van reizen is. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt." Dat mensen die weer naar kantoor gaan dat met de trein blijven doen, is volgens Rintel in het belang van heel Nederland. "Als alle reizigers de weg opgaan, loopt het land vast en raken de duurzaamheidsambities uit zicht."

Dit jaar reisden er gemiddeld zo'n 580.000 mensen per dag met de trein, in 2019 was dat nog gemiddeld circa 1,3 miljoen. In januari en februari vervoerde NS nog meer reizigers dan in 2019, maar daarna kwam er de klad in door het coronavirus. Het dieptepunt lag in april toen Nederland in de eerste intelligente lockdown zat. Toen gingen er 11 keer zo weinig reizigers met de trein dan een jaar eerder. Dat cijfer liep langzaam op tot ongeveer de helft van het aantal reizigers in september. Het weer oplopende aantal besmettingen zorgde er echter voor dat het aantal reizigers sindsdien ongeveer een derde was van vorig jaar.

NS zette daardoor weliswaar minder treinen in, maar toch was er een lichtpuntje. Zowel op het gewone net als op de hogesnelheidslijn reden er meer treinen op tijd. Ook was de kans op een zitplaats in de spits hoger dan ooit. "Het laat zien dat we er alles aan hebben gedaan om onze reizigers prettig en verantwoord te kunnen vervoeren", meent Rintel. "Dat is een groot compliment waard aan al die NS’ers die Nederland bereikbaar houden in deze moeilijke tijd."

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

1 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

2 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

4 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

4 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

5 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

5 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

6 uur geleden