
NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd
UTRECHT (ANP) - Het aantal treinreizigers komt dit jaar naar verwachting op ongeveer 45 procent uit van 2019. Dat verwacht treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) in zijn eindejaarsprognose. Daarvan zal zo'n 93,4 procent op tijd zijn gearriveerd. De NS had zwaar te lijden onder de coronacrisis en het vele thuiswerken.
De terugkeer van de treinreizigers is voor volgend jaar dan ook de topprioriteit, laat NS-topvrouw Marjan Rintel weten. "Door corona voelen we meer dan ooit wat de waarde van reizen is. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt." Dat mensen die weer naar kantoor gaan dat met de trein blijven doen, is volgens Rintel in het belang van heel Nederland. "Als alle reizigers de weg opgaan, loopt het land vast en raken de duurzaamheidsambities uit zicht."
Dit jaar reisden er gemiddeld zo'n 580.000 mensen per dag met de trein, in 2019 was dat nog gemiddeld circa 1,3 miljoen. In januari en februari vervoerde NS nog meer reizigers dan in 2019, maar daarna kwam er de klad in door het coronavirus. Het dieptepunt lag in april toen Nederland in de eerste intelligente lockdown zat. Toen gingen er 11 keer zo weinig reizigers met de trein dan een jaar eerder. Dat cijfer liep langzaam op tot ongeveer de helft van het aantal reizigers in september. Het weer oplopende aantal besmettingen zorgde er echter voor dat het aantal reizigers sindsdien ongeveer een derde was van vorig jaar.
NS zette daardoor weliswaar minder treinen in, maar toch was er een lichtpuntje. Zowel op het gewone net als op de hogesnelheidslijn reden er meer treinen op tijd. Ook was de kans op een zitplaats in de spits hoger dan ooit. "Het laat zien dat we er alles aan hebben gedaan om onze reizigers prettig en verantwoord te kunnen vervoeren", meent Rintel. "Dat is een groot compliment waard aan al die NS’ers die Nederland bereikbaar houden in deze moeilijke tijd."
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
16 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
27 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
30 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
35 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
1 uur geleden