Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

HILVERSUM (ANP) - Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Huisjes.

Het standpunt kwam voort uit een overleg tussen de hoofden journalistiek van de meeste omroepen. Dit overleg vindt met enige regelmaat plaats. "We willen niet meer met Ongehoord over journalistiek praten, omdat wat zij doen geen journalistiek bedrijven is", aldus Huisjes in de uitzending. "Ze maken een pamflet-achtig programma waarin structuren worden gebruikt die we herkennen uit de journalistiek. Maar de interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond."

Ook keuren de omroepen af dat er in Ongehoord Nieuws zelden wederhoor wordt gepleegd. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", aldus Huisjes. Hij lijkt te doelen op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hem werd tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer het woord ontnomen omdat hij suggestieve uitlatingen deed over minister Sigrid Kaag en de Britse universiteit waar zij op had gezeten. De dag daarna was Baudet te gast in Ongehoord Nieuws. "Ongehoord Nieuws streeft geen journalistieke doelen na. Het enige doel is het verlengen van de stem van Forum voor Democratie."

Overleg

Volgens Huisjes is het journalistieke overleg met Ongehoord-baas Arnold Karskens "al een keer volledig ontspoord en geƫindigd in geschreeuw". De WNL-baas beklemtoont dat het journalistieke overleg van de NPO niet gaat over de vraag of de omroeplicentie van Ongehoord Nederland ter discussie staat. "Wat mij betreft moeten ze uit het bestel. Maar het gaat nu om een andere discussie: dat ze geen journalistiek bedrijven en het programma niet zo mogen noemen."

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiƫle sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond. De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken item waarin zonder enige context filmpjes werden getoond van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

Kritiek

Huisjes is niet de eerste omroepbaas die zich kritisch uitlaat over Ongehoord Nederland. KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers en Omroep MAX-baas Jan Slagter stelden eerder al dat Ongehoord uit het bestel moet worden gezet. Staatssecretaris Gunay Uslu legt de bal tot nu toe bij de NPO neer in het dossier Ongehoord.

Arnold Karskens en Ongehoord Nederland waren woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Meer uit Binnenland

Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.00 uur begint, zijn er toespraken van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.

4 uur geleden
Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

7 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

7 uur geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

12 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

14 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

15 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

16 uur geleden