Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

DEN HAAG (ANP) - Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om "onorthodoxe maatregelen" om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan. Ze doen de oproep in een opinieverhaal in het AD omdat deze opstapeling "de effectiviteit van hun aanpak bedreigt."

"We kunnen nog lang schoolontbijt aanbieden, schoolmaatschappelijk werk of buitenschools aanbod om bewoners meer kansen te bieden en achterstanden te voorkomen. Maar dat wordt tenietgedaan als mensen thuiskomen in overlast en onveiligheid in de eigen leefomgeving. Het is dweilen met de kraan open. Er is meer perspectief nodig. Perspectief dat het écht beter wordt", schrijven ze.

De directeuren zien heil in een soortgelijke aanpak als de spreidingswet. Die gaat uit van het gemiddelde inkomen van inwoners. Hoe hoger het inkomen, hoe meer asielzoekers. "Onze wijken kennen de laagste inkomens. Wij vragen deze logica daarom ook binnen onze gemeentes door te trekken. Niet alleen voor asielzoekers, maar voor álle (kwetsbare) groepen, tot en met de reguliere woningzoekenden."

'Slimme sturing'

Ze willen voorrang geven aan de komst van huishoudens die werken (bijvoorbeeld politieagenten, verpleegkundigen en onderwijzers) naar deze achterstandswijken en "woningzoekenden die geen extra aandacht van buren of overheden vragen". Om zo de "te grote concentratie" te doorbreken "van mensen die aan het overleven zijn in plaats van aan het leven".

Dat kan door "slimme sturing op wachtlijsten van corporaties, door prestatieafspraken van gemeenten met corporaties, en zeker in geval van particuliere verhuurders door toepassing van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek".

Een aantal burgemeesters van de twintig NPLV-gebieden spreekt volgende week in Den Haag met Tweede Kamerfracties over de problemen in deze achterstandswijken.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

1 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

4 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

4 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

4 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

4 uur geleden