Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NPG-voorzitter zet in op geld uit meer potjes voor Groningen

NPG-voorzitter zet in op geld uit meer potjes voor Groningen

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes begint maandag als de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen (NPG), dat over investeringen in de toekomst van Groningen gaat. Het programma heeft een 'startkapitaal' van 1,15 miljard euro voor tien jaar, maar Remkes hoopt dat de organisatie als een "hefboom" kan worden gebruikt om ook geld uit andere potjes naar Groningen te halen.

Hij denkt daarbij aan het Nationaal Groeifonds en verschillende Europese subsidies. "Voor een goed project is altijd genoeg geld te vinden", meent Remkes. Het Nationaal Programma Groningen besluit over subsidies voor de toekomst van Groningen. "Dat is niet hetzelfde als het herstel van de bevingsschade", benadrukt de ervaren bestuurder. Het geld dat het NPG (een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en vijf gemeenten in de regio) beheert, wordt gestopt in de toekomst van Groningen, specifiek de Groningse economie, de leefomgeving, onderwijs, natuur en klimaat.

Het programma draagt bijvoorbeeld bij aan groen openbaar vervoer, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen om beschermd wonen te faciliteren en bewonersinitiatieven zoals een jeugdmusical.

Hoger niveau

Remkes' belangrijkste doel voor de komende jaren "is om Groningen naar een hoger sociaal-economisch niveau te tillen". Daarnaast wil hij het vertrouwen van Groningers in hun eigen regio terugbrengen, zegt Remkes. "Het gaat ook om het vertrouwen in het eigen kunnen." Daarom is het volgens hem belangrijk Groningse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden te laten samenwerken aan de projecten. "Het kan nooit alleen een project van de overheid zijn", zegt hij. "In Eindhoven hebben ze dat op een fantastische manier gedaan", zegt Remkes, verwijzend naar de positie van de Brabantse stad als tech-epicentrum van Nederland.

Om voor Groningen soortgelijke resultaten te boeken, is het volgens Remkes belangrijk om eerst "even stil te staan". Bij zijn aantreden wil hij inventariseren: "Waar staat het Nationaal Programma Groningen nu, presteren we genoeg? Komen we voldoende tegemoet aan de behoefte of zijn er extra accenten nodig?" Op een eventuele nieuwe koers wil Remkes niet vooruitlopen, maar "het is wel nuttig even pas op te plaats te maken".

De 70-jarige Remkes neemt het stokje van Commissaris van de Koning René Paas over als voorzitter van het NPG. Hij kijkt ernaar uit meer te doen voor zijn "thuisbasis", temeer omdat Remkes in Groningen zijn "eerste voetstappen in het politiek-bestuurlijke veld zette". De Groningse VVD'er geldt als bestuurlijk zwaargewicht maar is en blijft "zo ongeveer vergroeid met deze provincie".

Meer uit Binnenland

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

32 minuten geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

2 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

2 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

4 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

15 uur geleden