Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NPG-voorzitter zet in op geld uit meer potjes voor Groningen

NPG-voorzitter zet in op geld uit meer potjes voor Groningen

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes begint maandag als de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen (NPG), dat over investeringen in de toekomst van Groningen gaat. Het programma heeft een 'startkapitaal' van 1,15 miljard euro voor tien jaar, maar Remkes hoopt dat de organisatie als een "hefboom" kan worden gebruikt om ook geld uit andere potjes naar Groningen te halen.

Hij denkt daarbij aan het Nationaal Groeifonds en verschillende Europese subsidies. "Voor een goed project is altijd genoeg geld te vinden", meent Remkes. Het Nationaal Programma Groningen besluit over subsidies voor de toekomst van Groningen. "Dat is niet hetzelfde als het herstel van de bevingsschade", benadrukt de ervaren bestuurder. Het geld dat het NPG (een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en vijf gemeenten in de regio) beheert, wordt gestopt in de toekomst van Groningen, specifiek de Groningse economie, de leefomgeving, onderwijs, natuur en klimaat.

Het programma draagt bijvoorbeeld bij aan groen openbaar vervoer, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen om beschermd wonen te faciliteren en bewonersinitiatieven zoals een jeugdmusical.

Hoger niveau

Remkes' belangrijkste doel voor de komende jaren "is om Groningen naar een hoger sociaal-economisch niveau te tillen". Daarnaast wil hij het vertrouwen van Groningers in hun eigen regio terugbrengen, zegt Remkes. "Het gaat ook om het vertrouwen in het eigen kunnen." Daarom is het volgens hem belangrijk Groningse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden te laten samenwerken aan de projecten. "Het kan nooit alleen een project van de overheid zijn", zegt hij. "In Eindhoven hebben ze dat op een fantastische manier gedaan", zegt Remkes, verwijzend naar de positie van de Brabantse stad als tech-epicentrum van Nederland.

Om voor Groningen soortgelijke resultaten te boeken, is het volgens Remkes belangrijk om eerst "even stil te staan". Bij zijn aantreden wil hij inventariseren: "Waar staat het Nationaal Programma Groningen nu, presteren we genoeg? Komen we voldoende tegemoet aan de behoefte of zijn er extra accenten nodig?" Op een eventuele nieuwe koers wil Remkes niet vooruitlopen, maar "het is wel nuttig even pas op te plaats te maken".

De 70-jarige Remkes neemt het stokje van Commissaris van de Koning René Paas over als voorzitter van het NPG. Hij kijkt ernaar uit meer te doen voor zijn "thuisbasis", temeer omdat Remkes in Groningen zijn "eerste voetstappen in het politiek-bestuurlijke veld zette". De Groningse VVD'er geldt als bestuurlijk zwaargewicht maar is en blijft "zo ongeveer vergroeid met deze provincie".

Meer uit Binnenland

Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

11 minuten geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

12 minuten geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

14 minuten geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

17 minuten geleden
Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

LELYSTAD (ANP) - De 55-jarige Richard van der L., verdacht van de moord op zijn 77-jarige moeder, heeft donderdag tijdens zijn proces bij de rechtbank in Lelystad volgehouden dat hij onschuldig is. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken. Laten ze de echte dader zoeken."

24 minuten geleden
Twee doden bij verkeersongeval Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een verkeersongeval op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Bij het ongeval was één auto betrokken.

1 uur geleden
Advies: splits Waternet op in twee organisaties

AMSTERDAM (ANP) - Waternet, het waterbedrijf dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, moet worden opgesplitst in twee organisaties. Dat adviseren het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Ze melden dat er "een aantal grote uitdagingen" op het gebied van water en klimaat zijn, die vragen om "gerichtere aandacht op het gebied van drinkwatertaken en waterschapstaken".

2 uur geleden