Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

November nat, kouder en zonnig verlopen

November nat, kouder en zonnig verlopen

DEN HAAG (ANP) - November 2019 is natter en iets kouder verlopen dan de gemiddelde novembermaand. Dat meldt Weeronline. Gemiddeld viel over Nederland 95 millimeter regen, tegen 82 normaal. Dat is veel meer dan vorig jaar, toen in november slechts 30 millimeter viel.

Een kletsnatte eerste week en een regenachtig slot van de maand zorgden voor een nattere november dan gebruikelijk. De meeste neerslag viel in Noord-Holland, met 120 tot 150 millimeter. Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en het noorden van Groningen kregen met 60 tot 80 millimeter de minste regen te verwerken. Uitschieter was 11 november: op de dag van Sint-Maarten viel in Aalsmeer 38 millimeter regen.

De temperatuur kwam in De Bilt uit op een gemiddelde van 6,5 graden, tegen 6,7 normaal. De eerste en laatste week van de maand verliepen zacht, maar door koude weken halverwege de maand lag de gemiddelde temperatuur deze november iets lager dan normaal.

Veel zonuren

Temperatuurrecords werden niet gemeten. Op 2 november werd in het Zeeuwse Westdorpe de hoogste temperatuur genoteerd: 15,7 graden. Het koudst werd het in de nacht van 20 november. Toen daalde het kwik in het Brabantse Woensdrecht naar -4,7 graden. Ook in de rest van het land vroor het op veel plekken, waardoor voor het eerst op grote schaal moest worden gestrooid.

Hoewel de maand natter en koeler dan normaal verliep, kende november een bovengemiddeld aantal zonuren. Met name in het zuiden kwam het op veel plekken tot meer dan tachtig uur zon, ruim twintig meer dan normaal. In het noorden van het land liet de zon zich beduidend minder vaak zien: zo'n zestig uur. Dat was alsnog een gemiddeld aantal voor november.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

28 minuten geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

2 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

2 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

2 uur geleden
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats. De betogers hebben meerdere tenten neergezet. Ook in het gebouw zit een handjevol demonstranten.

3 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 uur geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

4 uur geleden