Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Novavax claimt coronavaccin met hoge effectiviteit

Novavax claimt coronavaccin met hoge effectiviteit

GAITHERSBURG/LONDEN (ANP/RTR) - Het coronavaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax beschermt bij negen op de tien mensen tegen Covid-19, stelt het bedrijf op basis van een klinische test in het Verenigd Koninkrijk. Het middel zou bijna net zo effectief zijn tegen de Britse variant van het virus, zou uit voorlopige resultaten blijken.

Bij de proef werden 15.000 mensen tussen 18 en 84 jaar betrokken. De resultaten worden naar verwachting gebruikt bij de aanvraag voor goedkeuring van het vaccin in het Verenigd Koninkrijk, de EU-lidstaten en andere landen.

De Britse premier Boris Johnson sprak op Twitter van goed nieuws. De vaccins worden na goedkeuring volgens hem geproduceerd in een fabriek in Teesside in het noordoosten van Engeland. Het VK heeft 60 miljoen doses besteld.

De Europese Commissie meldde vorige maand dicht bij de aankoop van 100 miljoen doses van het Novavax-vaccin te zijn, met een optie op nog eens zoveel. Het is een van de acht vaccins waar de EU en dus ook Nederland op inzet.

Vaccins die al in gebruik zijn, die van Moderna en Pfizer/BioNTech, hebben een effectiviteit van meer dan 90 procent.

Meer uit Buitenland

Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 minuten geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

1 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

1 uur geleden
Tientallen aanhoudingen bij Italiaanse actie tegen 'Ndrangheta

ROME (ANP) - In Italië zijn 52 mensen aangehouden bij een landelijke politie-actie tegen de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. Ze worden volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschuldigd van het vormen van een gewelddadige criminele organisatie die gericht is op drugshandel.

2 uur geleden
Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

3 uur geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

4 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

4 uur geleden