Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Novartis gaat door met Covid-medicijn na positieve resultaten

Novartis gaat door met Covid-medicijn na positieve resultaten

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse farmaceutische concern Novartis gaat door met de ontwikkeling van een potentieel medicijn tegen Covid-19 na veelbelovende testresultaten. Laboratoriumonderzoek toont volgens het bedrijf aan dat ensovibep, zoals het middel heet, ook werkt tegen de omikronvariant van het coronavirus.

Volgens Novartis, dat samen met partner Molecular Partners werkt aan het middel, hebben Covidpatiënten die de behandeling volgden een 78 procent lager risico op spoedeisende hulp, ziekenhuisopname of overlijden. Ook zorgde het middel in acht dagen voor een vermindering van de hoeveelheid virus in het lichaam. Aan het onderzoek namen 407 mensen deel. De medicijnfabrikant zal de gegevens deze maand met regelgevers delen en een grotere proef starten om de resultaten zo snel mogelijk te bevestigen.

Als het middel wordt goedgekeurd, zal de behandeling van Novartis de eerste zijn die het spike-eiwit van het coronavirus op meerdere manieren aanvalt, waardoor het mogelijk beter werkt tegen huidige en toekomstige varianten. Dan zou het een nuttige aanvulling kunnen zijn op het groeiende arsenaal aan middelen tegen Covid, waarvan sommige minder effectief zijn gebleken tegen de omikronvariant.

Infuus

In tegenstelling tot de Covid-pillen van Pfizer en Merck wordt het geneesmiddel van Novartis toegediend via een infuus, waardoor een doktersbezoek noodzakelijk is.

Novartis zei verder dat het ensovibep in licentie wil nemen van zijn partner Molecular, die daarvoor een betaling van 150 miljoen Zwitserse frank (144 miljoen euro) ontvangt. Novartis wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en verkoop van het geneesmiddel.

Meer uit Financieel

Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

16 minuten geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

51 minuten geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

1 uur geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

1 uur geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

1 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

2 uur geleden
KPN: veel phishingpogingen bij bedrijven, risico's onderschat

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal pogingen tot phishing bij Nederlandse bedrijven is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt telecomaanbieder KPN op basis van eigen cijfers. Cybercriminelen proberen door phishing persoonlijke, financiële of inloggegevens te verkrijgen.

3 uur geleden