Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Notitie over opening restaurants trekt voorbarige conclusies'

'Notitie over opening restaurants trekt voorbarige conclusies'

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Economische Zaken heeft een "discussiestuk" opgesteld waarin op basis van RIVM-cijfers wordt gesteld dat het openen van restaurants zou kunnen bijdragen aan een daling van het aantal coronabesmettingen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws over de analyse. Het zou evenwel gaan om een onvoldragen rapport, waarvan de conclusies voorbarig zijn.

De notitie stond ook niet op de agenda het ministerieel overleg dinsdag waarin besloten is over hoe de komende weken verder moet met de coronamaatregelen. Versoepelingen voor bijvoorbeeld de horeca zitten er volgens ingewijden hoe dan ook niet in, omdat het aantal positieve coronatests de afgelopen flink is opgelopen.

Het lekken van de notitie wekt ergernis in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders wil dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag bij het coronadebat is om opheldering te geven. Ook de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA en coalitiepartij D66 willen dat het stuk met de Tweede Kamer wordt gedeeld.

Duidelijk perspectief

"Ik doe de hele dag berekeningen", zegt minister Eric Wiebes (ook Economische Zaken) over de notitie. Volgens de bewindsman is er pas echt duidelijk perspectief voor horeca-ondernemers "als het virus weer ver genoeg is teruggedrongen". Het kabinet kijkt volgens Wiebes constant naar eventuele versoepelingen "die wel invloed hebben op het geluk, maar geen invloed hebben op het virus. Dat blijft een zoektocht."

De jongste cijfers stemmen nog niet hoopvol, laat Wiebes weten. "De situatie is gewoon niet zo geweldig. Maar we zijn er wel allemaal van overtuigd dat er perspectief moet komen. En het beste perspectief is dat je op een gegeven moment een situatie aantreft waarbij de horeca weer open kan."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het instituut zelf niet betrokken was bij de berekeningen voor de horecanotitie. "Het RIVM heeft geen data waaruit blijkt dat het reproductiegetal zal dalen bij het openstellen van de horeca."

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

7 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

14 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

14 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

15 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

16 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

19 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

19 uur geleden