Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOS-hoofdredacteur: filmpje Tarik Z. gaat te ver

NOS-hoofdredacteur: filmpje Tarik Z. gaat te ver

HILVERSUM (ANP) - Hoewel het filmpje op Instagram van de voormalige 'Journaal-gijzelnemer' Tarik Z. in wettelijke zin kennelijk niet bedreigend is, voelt dat voor de NOS toch echt wel zo. "Hij heeft bij ons op de redactie gestaan met een wapen, en nu stuurt hij zoiets rond", zegt hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff in een reactie. "Dit gaat te ver."

De NOS nam dinsdag contact op met de politie over een video die op Instagram door Z. werd gedeeld. In de video stelt hij zich voor als "de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen". Na zes jaar mediastilte zegt de man in de video te zijn teruggekomen om iedereen "te waarschuwen" voor de NOS en de publieke omroep. Volgens het OM is het filmpje niet strafbaar. "Er worden naar onze inschatting op deze manier geen strafbare feiten gepleegd", zei een OM-woordvoerder erover.

Gelauff geeft aan dat het filmpje moet worden gezien in de context van de gepolariseerde samenleving, "waarin van alles richting de journalistiek en de NOS komt. Het is niet zomaar even een filmpje."

Heel bedreigend

Bedreigingen aan het adres van journalisten zijn momenteel aan de orde van de dag, geeft de hoofdredacteur aan, en er worden dan ook geregeld beveiligers meegestuurd als mensen hun journalistieke werk moeten uitvoeren. En in die context moet het filmpje volgens de hoofdredacteur dan ook worden gezien: "Het gaat over een grens van wat er in onze richting gedaan kan worden, ook richting de journalistiek in den brede. Die context maakt dat dit niet zomaar een filmpje is, maar als heel bedreigend wordt ervaren."

Dat dit filmpje juridisch gezien niet strafbaar is, heeft de NOS te accepteren, aldus Gelauff. "Maar voor ons is het emotievol. Het roept van alles op. Individueel ook, bij mensen die het destijds hebben meegemaakt roept het herinneringen op."

Aangifte

Vooralsnog gaat de NOS niet kijken naar het verder opschroeven van de beveiliging. Wel wordt er nog gekeken of er niet toch nog een mogelijkheid is om aangifte te doen. "Maar verdere actie ondernemen zal vermoedelijk lastig zijn."

Daarbij is het goed te realiseren dat niet heel Nederland zo is, aldus de hoofdredacteur. "En het beste wat je kan doen: vooral je werk blijven doen. Staan voor je maatschappelijke opdracht en journalistieke principes en daar elke dag heel hard aan werken."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

21 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

21 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

21 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

21 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

21 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

21 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

22 uur geleden