
NOS-cultuuronderzoek: werkdruk nadelig voor medewerkers
HILVERSUM (ANP) - "De sterke focus op het maakwerk, de korte termijn en de vrijheid binnen de organisatie" hebben "een nadelig effect" op de medewerkers en de veiligheid op de werkvloer bij de NOS. Dat stelt onderzoeksbureau CuLTR Diagnose, dat een onderzoek naar de werkcultuur bij de omroep uitvoerde. Wel voelen medewerkers zich over het algemeen veilig.
Het onderzoek werd vorig jaar opgezet na een artikel van de Volkskrant over wangedrag op de werkvloer van Studio Sport. Zo had presentator Tom Egbers een affaire gehad met een jongere vrouwelijke collega, gaf hij later toe. De presentator vertelde erg "verdrietig" te zijn door de situatie, maar erkende dat de cultuur bij NOS Sport "moet veranderen".
Percentages over de veiligheid op de werkvloer wil de omroep niet delen. Ondanks de volgens de omroep hoge mate van tevredenheid, "worden ook ongewenst gedrag en ongewenste vormen van communicatie ervaren", aldus het onderzoeksbureau.
Lastige gesprekken
Het onderzoeksbureau constateert dat veel medewerkers behoefte hebben "aan meer feedback op hun kwaliteiten en ontwikkelpunten. De organisatie en de werkwijzen zijn onvoldoende ingericht op evaluatie en feedback." Zo zouden leidinggevenden in sommige gevallen te veel mensen onder zich hebben en zou de koers op lange termijn niet helder zijn.
Een deel van de medewerkers geeft aan zich op sommige onderwerpen niet altijd makkelijk uit te spreken en lastige gesprekken soms uit de weg te gaan. Ook daarover geeft de nieuwsorganisatie geen percentages. Aanspreken op gedrag is volgens de onderzoekers "geen vanzelfsprekendheid".
Mores
Mores, het centrale meldpunt voor ongewenste omgangsvormen binnen de cultuursector, is blij met het onderzoek dat de NOS dinsdag heeft gepubliceerd. "Het is goed dat het onderzoek is uitgevoerd, dat het onderwerp zelf is opgepakt in de aanloop naar het onderzoek van de commissie Van Rijn", laat het meldpunt weten. Die commissie, onder leiding van oud-minister Martin van Rijn, doet momenteel onderzoek naar de werkcultuur en misstanden bij de gehele NPO.
"De NOS kan nu aan de slag. We zijn benieuwd naar hoe dit uitpakt op de lange termijn", aldus Mores. Het meldpunt is is niet betrokken geweest bij dit onderzoek.
Uslu
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is blij dat de NOS aan de slag gaat met de werkcultuur op de redactie. "De berichten over sociale onveiligheid bij NOS Sport op de werkvloer waren destijds verontrustend", zegt ze. "Grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en dat moeten we tegengaan."
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
2 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
2 uur geleden