
NOS-cultuuronderzoek: werkdruk nadelig voor medewerkers
HILVERSUM (ANP) - "De sterke focus op het maakwerk, de korte termijn en de vrijheid binnen de organisatie" hebben "een nadelig effect" op de medewerkers en de veiligheid op de werkvloer bij de NOS. Dat stelt onderzoeksbureau CuLTR Diagnose, dat een onderzoek naar de werkcultuur bij de omroep uitvoerde. Wel voelen medewerkers zich over het algemeen veilig.
Het onderzoek werd vorig jaar opgezet na een artikel van de Volkskrant over wangedrag op de werkvloer van Studio Sport. Zo had presentator Tom Egbers een affaire gehad met een jongere vrouwelijke collega, gaf hij later toe. De presentator vertelde erg "verdrietig" te zijn door de situatie, maar erkende dat de cultuur bij NOS Sport "moet veranderen".
Percentages over de veiligheid op de werkvloer wil de omroep niet delen. Ondanks de volgens de omroep hoge mate van tevredenheid, "worden ook ongewenst gedrag en ongewenste vormen van communicatie ervaren", aldus het onderzoeksbureau.
Lastige gesprekken
Het onderzoeksbureau constateert dat veel medewerkers behoefte hebben "aan meer feedback op hun kwaliteiten en ontwikkelpunten. De organisatie en de werkwijzen zijn onvoldoende ingericht op evaluatie en feedback." Zo zouden leidinggevenden in sommige gevallen te veel mensen onder zich hebben en zou de koers op lange termijn niet helder zijn.
Een deel van de medewerkers geeft aan zich op sommige onderwerpen niet altijd makkelijk uit te spreken en lastige gesprekken soms uit de weg te gaan. Ook daarover geeft de nieuwsorganisatie geen percentages. Aanspreken op gedrag is volgens de onderzoekers "geen vanzelfsprekendheid".
Mores
Mores, het centrale meldpunt voor ongewenste omgangsvormen binnen de cultuursector, is blij met het onderzoek dat de NOS dinsdag heeft gepubliceerd. "Het is goed dat het onderzoek is uitgevoerd, dat het onderwerp zelf is opgepakt in de aanloop naar het onderzoek van de commissie Van Rijn", laat het meldpunt weten. Die commissie, onder leiding van oud-minister Martin van Rijn, doet momenteel onderzoek naar de werkcultuur en misstanden bij de gehele NPO.
"De NOS kan nu aan de slag. We zijn benieuwd naar hoe dit uitpakt op de lange termijn", aldus Mores. Het meldpunt is is niet betrokken geweest bij dit onderzoek.
Uslu
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is blij dat de NOS aan de slag gaat met de werkcultuur op de redactie. "De berichten over sociale onveiligheid bij NOS Sport op de werkvloer waren destijds verontrustend", zegt ze. "Grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en dat moeten we tegengaan."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Femke Halsema bedankt de toerist die donderdag de verdachte van de steekpartij in Amsterdam tegen de grond werkte en vasthield. "Wij danken het aan een gewone burger die een arrest verrichtte dat de dader meteen kon worden aangehouden", schrijft de Amsterdamse burgemeester op Instagram.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie is langer bezig met het vaststellen van de identiteit van de man die wordt verdacht van de steekpartij van donderdag in Amsterdam. Er is een "mogelijke identiteit" bekend, maar de man heeft "een verscheidenheid aan documenten", meldt de politie. Meer informatie over de identiteit van de man volgt pas als die met zekerheid is vastgesteld.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van apotheken gaan flink omhoog. Eind 2026 zullen de lonen 20 procent hoger liggen dan in juli 2024. In 2027 komt daar nog een verhoging bovenop. Dat hebben werkgevers en vakbonden afgesproken in een hoofdlijnenakkoord. Op basis daarvan beginnen binnenkort de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Daarin moeten de stappen worden uitgewerkt waarmee de lonen stijgen om op het uiteindelijke percentage te komen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In het gebied achter de Dam in Amsterdam waar donderdagmiddag een grote steekpartij plaatsvond, lijkt alles teruggekeerd naar normaal. Op de Nieuwezijds Voorburgwal, de Sint Nicolaasstraat, de Nieuwendijk en de Dam zag een ANP-fotograaf vrijdagochtend geen tekenen meer van het incident. Er was ook geen politie meer aanwezig. Wel liepen er cameraploegen rond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vlak na een maansverduistering is er in Nederland een zonsverduistering te zien. De maan schuift zaterdag aan het einde van de ochtend voor de zon. In de lucht is dan ongeveer een kwart van de schijf van de zon bedekt. Het wordt daardoor niet volledig donker op straat, maar wel iets minder licht. Recht naar de zon kijken is ook dan heel schadelijk voor de ogen, maar de zonsverduistering is wel te zien met een eclipsbril.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tineke Ceelen stopt na ruim 21 jaar als directeur van Stichting Vluchteling. Ze zegt het werk niet meer te kunnen combineren met de chronische ziekte die ze heeft. De 61-jarige Ceelen, die al die jaren hét gezicht was van de hulporganisatie en veel reisde naar oorlogsgebieden, blijft voorlopig aan als adviseur.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is bereid de staatsschuld te laten oplopen tot 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor investering in het 'verdienvermogen' van Nederland. Dat schrijft BBB-Kamerlid Henk Vermeer in een column bij BNR.
8 uur geleden