Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOS brengt verkiezingsuitslag op 17 en 18 maart

NOS brengt verkiezingsuitslag op 17 en 18 maart

HILVERSUM (ANP) - De NOS doet op 17 maart 's avonds van 20.30 uur tot 01.00 uur vanuit het Tweede Kamergebouw verslag van de verkiezingsavond. Ook 's ochtends vroeg op 18 maart zijn er uitzendingen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.

De exitpoll van Ipsos bepaalt een groot deel van de verkiezingsavond. Om 21.00 uur komt de eerste exitpoll met de eerste prognose, die is gebaseerd op het stemmen op de eerste, tweede en derde dag en op het stemmen per post. Voor de inschatting van het briefstemmen is gebruik gemaakt van een peiling onder 5000 mensen, laat de NOS weten. De tweede exitpoll verschijnt om 22.00 uur, dan worden ook de gegevens van het laatste half uur dat er gestemd kan worden, meegenomen. Ipsos houdt vanwege het briefstemmen een marge van twee zetels aan in plaats van de gebruikelijke een zetel.

Presentator Rob Trip gaat onder meer in gesprek met deskundigen, onder wie politicoloog Carolien van Hem en electoraal geograaf Josse de Voogd. Malou Petter richt zich vooral op de uitslagen die binnendruppelen. De uitzending duurt volgens plan tot 01.00 uur, maar duurt volgens de NOS zo lang als "we nog een uitzending kunnen maken die relevant en interessant is".

Lijsttrekkers

Lijsttrekkers van de partijen worden gedurende de avond gepolst voor een reactie op de verkiezingscijfers. Een 'duiderspanel' van parlementair NOS-verslaggevers Ron Fresen, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander plaatsen de gebeurtenissen op de uitslagenavond in perspectief. Ook wordt een aantal stembureaus in het land tijdens de uitzending gevolgd.

De ochtend na de stembusgang wordt de verkiezingsuitzending om 06.00 uur hervat. Tot 09.30 uur worden de NOS Journaals dan wederom vanuit de Statenpassage in Den Haag verzorgd, in blokken van een half uur en met Winfried Baijens als presentator. Om 10.00 uur en 11.00 zijn er twee journaals vanuit Hilversum.

Duiding

Twee uur later, om 12.00 uur, is er een extra lange uitzending tot 13.50 uur met duiding van de verkiezingsuitslag en reacties van onder meer politici en kiezers. Daarbij is Simone Weimans presentator.

De eerste twee dagen dat er gestemd kan worden, 15 en 16 maart, staan er ook al NOS-verslaggevers bij de stembureaus. Hun bijdragen worden getoond in de reguliere uitzendingen van het NOS Journaal, daar worden geen extra uitzendingen voor ingepland.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

1 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

5 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

7 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

8 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

9 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

9 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

9 uur geleden