
Norwegian Cruise Line mag in Florida voorlopig vaccinbewijs eisen
MIAMI (ANP/BLOOMBERG) - Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line mag van de rechter in Florida voorlopig een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus verlangen van mensen die aan boord van zijn cruiseschepen gaan. Eerder voerde de Amerikaanse staat nog een wet in die bedrijven verbiedt om een vaccin als voorwaarde te stellen voor het aanbieden van diensten. Maar volgens de rechter mag die wet niet worden gehandhaafd zolang er nog een juridische strijd aan de gang is.
Het concern, dat tevens de merken Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises voert, stapte vorige maand zelf naar de rechter. De onderneming vond dat de nieuwe wet van gouverneur Ron DeSantis van Florida in strijd is met federale wetgeving in de Verenigde Staten.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kwam eerder zelf met de optie voor cruisemaatschappijen om weer te gaan varen als tenminste 95 procent van de passagiers en bemanning hun prikken zouden hebben gehad. Norwegian Cruise Line besloot iets verder te gaan dan het CDC verlangde en achtte het door die maatregel verantwoord om halverwege deze maand eindelijk weer vanaf havens in Florida te gaan varen.
Vaccinverplichtingen
Verspreid over het het land hebben tal van grote bedrijven, waaronder Google en Facebook, de laatste tijd al vergaande vaccinverplichtingen aangekondigd voor hun Amerikaanse personeel. Daarmee wijkt de situatie in de VS duidelijk af van die in Nederland. Voor Nederlandse medewerkers van de bedrijven geldt dat de Nederlandse grondwet erin voorziet dat medewerkers niet zomaar verplicht kunnen worden tot het ondergaan van testen of een vaccinatie. Hierop wezen de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW onlangs.
Enkele Nederlandse reisorganisaties en een dansschool zeiden vorige week dat ze willen dat hun klanten volledig gevaccineerd zijn. Het ministerie van Volksgezondheid kon niet zeggen of dit geoorloofd is. In dergelijke specifieke gevallen zou het aan een rechter zijn om de afweging te maken of het mag of niet.
In principe is het vragen van een vaccinatiebewijs niet toegestaan in Nederland. De wet die het gebruik van coronatoegangsbewijzen mogelijk maakt, is specifiek van toepassing op vier sectoren: de horeca, cultuur, sport en evenementen. Alleen als het kabinet ertoe besluit, en de Tweede Kamer instemt, kunnen toegangsbewijzen daar ook worden ingevoerd.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
8 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
15 uur geleden