Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Norwegian Cruise Line mag in Florida voorlopig vaccinbewijs eisen

Norwegian Cruise Line mag in Florida voorlopig vaccinbewijs eisen

MIAMI (ANP/BLOOMBERG) - Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line mag van de rechter in Florida voorlopig een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus verlangen van mensen die aan boord van zijn cruiseschepen gaan. Eerder voerde de Amerikaanse staat nog een wet in die bedrijven verbiedt om een vaccin als voorwaarde te stellen voor het aanbieden van diensten. Maar volgens de rechter mag die wet niet worden gehandhaafd zolang er nog een juridische strijd aan de gang is.

Het concern, dat tevens de merken Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises voert, stapte vorige maand zelf naar de rechter. De onderneming vond dat de nieuwe wet van gouverneur Ron DeSantis van Florida in strijd is met federale wetgeving in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kwam eerder zelf met de optie voor cruisemaatschappijen om weer te gaan varen als tenminste 95 procent van de passagiers en bemanning hun prikken zouden hebben gehad. Norwegian Cruise Line besloot iets verder te gaan dan het CDC verlangde en achtte het door die maatregel verantwoord om halverwege deze maand eindelijk weer vanaf havens in Florida te gaan varen.

Vaccinverplichtingen

Verspreid over het het land hebben tal van grote bedrijven, waaronder Google en Facebook, de laatste tijd al vergaande vaccinverplichtingen aangekondigd voor hun Amerikaanse personeel. Daarmee wijkt de situatie in de VS duidelijk af van die in Nederland. Voor Nederlandse medewerkers van de bedrijven geldt dat de Nederlandse grondwet erin voorziet dat medewerkers niet zomaar verplicht kunnen worden tot het ondergaan van testen of een vaccinatie. Hierop wezen de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW onlangs.

Enkele Nederlandse reisorganisaties en een dansschool zeiden vorige week dat ze willen dat hun klanten volledig gevaccineerd zijn. Het ministerie van Volksgezondheid kon niet zeggen of dit geoorloofd is. In dergelijke specifieke gevallen zou het aan een rechter zijn om de afweging te maken of het mag of niet.

In principe is het vragen van een vaccinatiebewijs niet toegestaan in Nederland. De wet die het gebruik van coronatoegangsbewijzen mogelijk maakt, is specifiek van toepassing op vier sectoren: de horeca, cultuur, sport en evenementen. Alleen als het kabinet ertoe besluit, en de Tweede Kamer instemt, kunnen toegangsbewijzen daar ook worden ingevoerd.

Meer uit Financieel

TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

1 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

3 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

4 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

4 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

5 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

6 uur geleden