Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Norwegian annuleert grote bestelling Boeing 737 MAX-vliegtuigen

Norwegian annuleert grote bestelling Boeing 737 MAX-vliegtuigen

OSLO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Norwegian Air schrapt een bestelling van 92 Boeing 737 MAX-vliegtuigen en vijf 787 Dreamliners. Bovendien probeert de Noorse luchtvaartmaatschappij compensatie voor eerdere betalingen te krijgen.

De luchtvaartmaatschappij beëindigt de overeenkomst omdat de 737 MAX-toestellen vanwege veiligheidsredenen lang aan de grond zijn gehouden en de Dreamliner-vliegtuigen mogelijke motorproblemen hebben. In totaal hebben de toestellen een waarde van 10,6 miljard dollar.

Boeing kreeg dit jaar al 313 annuleringen voor bestellingen van 737 MAX-toestellen binnen. Het probleemtoestel was het best verkopende vliegtuig van Boeing, totdat twee toestellen kort achter elkaar crashten door een technisch mankement. Bij beide ongelukken kwamen honderden mensen om het leven. Boeing werkt al langer met luchtvaartautoriteiten aan een oplossing.

Hard geraakt

Norwegian Air is net als veel andere luchtvaartmaatschappijen keihard geraakt door de coronacrisis, doordat de maatschappij nagenoeg geen vluchten meer kon uitvoeren. De budgetvlieger heeft ongeveer 1,5 miljard dollar aan schulden omgezet in eigen vermogen en kreeg steun van de Noorse overheid om instorting te voorkomen. Als onderdeel van de redding is Norwegian van plan zijn vloot te verkleinen en de meeste langeafstandsvluchten tot april volgend jaar te schrappen.

De grote Aziatische vliegtuigleasemaatschappij BOC Aviation maakte bekend een order voor dertig 737 MAX-toestellen te schrappen. Daarnaast stelt het bedrijf met zijn hoofdkantoor in Singapore de levering van een aantal vliegtuigen van dat type uit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Topman: ING sluit een op de vier kantoren

AMSTERDAM (ANP) - ING gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten, zo'n 42 kantoren. Daar zouden evenzoveel servicepunten voor in de plaats moeten komen. Donderdagavond is het kantoorpersoneel op de hoogte gebracht van het besluit.

47 minuten geleden
Sluiting fabriek Ford dreigt door gebrek aan motoren uit Mexico

MEXICO STAD (ANP/RTR) - Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.

7 uur geleden
Wall Street sluit overwegend met rode cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend in het rood gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door oplaaiende zorgen over het economisch herstel in de Verenigde Staten van de coronacrisis, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

9 uur geleden
Formeel bezwaar vakbonden over voorwaarden staatssteun KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden bij KLM, waaronder cabinebond VNC, hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel.

11 uur geleden
Eurogroep kiest Ierse minister Donohoe als voorzitter

BRUSSEL (ANP) - De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

12 uur geleden
'Boeing 777x waarschijnlijk niet in 2021 geleverd'

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De 777x van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt waarschijnlijk niet op de markt in 2021. Dat meldt Emirates, dat meer dan honderd van de vliegtuigen heeft besteld. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai overweegt om een deel van bestelling om te zetten naar de kleinere 787 Dreamliner.

13 uur geleden
Harley-Davidson schrapt banen, vervangt financieel directeur

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Motormaker Harley-Davidson gaat 700 banen schrappen. Ook wil het Amerikaanse bedrijf zijn financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8000 mensen.

14 uur geleden