Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Norwegian annuleert grote bestelling Boeing 737 MAX-vliegtuigen

Norwegian annuleert grote bestelling Boeing 737 MAX-vliegtuigen

OSLO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Norwegian Air schrapt een bestelling van 92 Boeing 737 MAX-vliegtuigen en vijf 787 Dreamliners. Bovendien probeert de Noorse luchtvaartmaatschappij compensatie voor eerdere betalingen te krijgen.

De luchtvaartmaatschappij beÃĢindigt de overeenkomst omdat de 737 MAX-toestellen vanwege veiligheidsredenen lang aan de grond zijn gehouden en de Dreamliner-vliegtuigen mogelijke motorproblemen hebben. In totaal hebben de toestellen een waarde van 10,6 miljard dollar.

Boeing kreeg dit jaar al 313 annuleringen voor bestellingen van 737 MAX-toestellen binnen. Het probleemtoestel was het best verkopende vliegtuig van Boeing, totdat twee toestellen kort achter elkaar crashten door een technisch mankement. Bij beide ongelukken kwamen honderden mensen om het leven. Boeing werkt al langer met luchtvaartautoriteiten aan een oplossing.

Hard geraakt

Norwegian Air is net als veel andere luchtvaartmaatschappijen keihard geraakt door de coronacrisis, doordat de maatschappij nagenoeg geen vluchten meer kon uitvoeren. De budgetvlieger heeft ongeveer 1,5 miljard dollar aan schulden omgezet in eigen vermogen en kreeg steun van de Noorse overheid om instorting te voorkomen. Als onderdeel van de redding is Norwegian van plan zijn vloot te verkleinen en de meeste langeafstandsvluchten tot april volgend jaar te schrappen.

De grote Aziatische vliegtuigleasemaatschappij BOC Aviation maakte bekend een order voor dertig 737 MAX-toestellen te schrappen. Daarnaast stelt het bedrijf met zijn hoofdkantoor in Singapore de levering van een aantal vliegtuigen van dat type uit.

Meer uit Financieel

Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

9 minuten geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

28 minuten geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

1 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

1 uur geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

1 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

3 uur geleden
NX Filtration stijgt op Damrak na update en nieuwe topman

AMSTERDAM (ANP) - NX Filtration ging vrijdag flink omhoog op de Amsterdamse beurs. De waterzuiveraar uit Enschede liet weten Floris Jan Cuypers per 1 september 2024 te willen benoemen tot nieuwe topman van het bedrijf. Hij volgt Jeroen Pynenburg op, die eind deze maand opstapt.

3 uur geleden