Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noren uit Groenland verdwenen vanwege uitstervende walrussen'

'Noren uit Groenland verdwenen vanwege uitstervende walrussen'

OSLO (ANP/AFP) - De groepen Noren die tijdens de middeleeuwen Groenland bevolkten en plotseling in de vijftiende eeuw verdwenen, zijn waarschijnlijk vertrokken omdat ze de aanwezige walruspopulatie tot aan de rand van uitsterven hadden bejaagd. Dat hebben onderzoekers maandag bekend gemaakt.

Noorse gemeenschappen op het eiland ging het meer dan 400 jaar voor wind door op walrussen te jagen vanwege hun kostbare slagtanden. Ze gebruikten het ivoor als handelswaar en ruilden het voor ijzer en hout. Maar overbejaging en de komst van olifantenivoor op de Europese markten zorgden voor de uiteindelijk ondergang, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Een team van onderzoekers van de universiteiten van Cambridge, Oslo en Trondheim heeft van walrus-slagtanden gemaakte kunstwerken uit heel Europa onderzocht die dateren van voor 1400. De onderzoekers constateerden dat die bijna allemaal afkomstig zijn uit walrusgebieden die alleen maar toegankelijk waren voor in Groenland verblijvende Noorse gemeenschappen. Kunstwerken die van latere tijd dateren zijn afkomstig van kleinere dieren, waarschijnlijk vrouwtjes en walrussenjongen, een signaal dat de voorraden snel afnamen. Met de afname van de walruspopulatie, namen ook de Noorse gemeenschappen op Groenland af.

Meer uit Buitenland

ICC vervolgt Russische hoge officieren over aanval burgerdoelen

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Russische officieren. Die worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanvallen op burgerdoelen in de oorlog tegen Oekraïne in de periode oktober 2022 tot op zijn minst 9 maart 2023. Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen luitenant-generaal Sergej Ivanovitsj Kobilasj en admiraal Viktor Nikolajevitsj Sokolov.

20 minuten geleden
IAEA-chef op bezoek bij Poetin over kerncentrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/AFP) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi reist naar Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen het volgens Grossi hebben over de toekomst van de kerncentrale Zaporizja, die al zo'n twee jaar bij de frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ligt.

26 minuten geleden
Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

1 uur geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

2 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

4 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

4 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

11 uur geleden