Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noren uit Groenland verdwenen vanwege uitstervende walrussen'

'Noren uit Groenland verdwenen vanwege uitstervende walrussen'

OSLO (ANP/AFP) - De groepen Noren die tijdens de middeleeuwen Groenland bevolkten en plotseling in de vijftiende eeuw verdwenen, zijn waarschijnlijk vertrokken omdat ze de aanwezige walruspopulatie tot aan de rand van uitsterven hadden bejaagd. Dat hebben onderzoekers maandag bekend gemaakt.

Noorse gemeenschappen op het eiland ging het meer dan 400 jaar voor wind door op walrussen te jagen vanwege hun kostbare slagtanden. Ze gebruikten het ivoor als handelswaar en ruilden het voor ijzer en hout. Maar overbejaging en de komst van olifantenivoor op de Europese markten zorgden voor de uiteindelijk ondergang, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Een team van onderzoekers van de universiteiten van Cambridge, Oslo en Trondheim heeft van walrus-slagtanden gemaakte kunstwerken uit heel Europa onderzocht die dateren van voor 1400. De onderzoekers constateerden dat die bijna allemaal afkomstig zijn uit walrusgebieden die alleen maar toegankelijk waren voor in Groenland verblijvende Noorse gemeenschappen. Kunstwerken die van latere tijd dateren zijn afkomstig van kleinere dieren, waarschijnlijk vrouwtjes en walrussenjongen, een signaal dat de voorraden snel afnamen. Met de afname van de walruspopulatie, namen ook de Noorse gemeenschappen op Groenland af.

Meer uit Buitenland

Roemenië vindt weer stukjes drone bij de rivier de Donau

BOEKAREST (ANP/RTR) - Het Roemeense ministerie van Defensie heeft weer melding gemaakt van de mogelijke vondst van stukjes van een drone bij de rivier de Donau aan de grens met Oekraïne. De wrakstukken werden aangetroffen op een boerderij niet ver van de rivier, zegt het ministerie.

26 minuten geleden
Meer dan 75.000 gewonden in Gazastrook sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het aantal gewonden in de Gazastrook sinds 7 oktober is opgelopen tot boven de 75.000. Het gezondheidsministerie zegt dat 75.092 Palestijnen gewond zijn geraakt vanaf het moment dat Israël begon met de militaire operatie in Gaza. Er zijn 32.623 doden gevallen.

38 minuten geleden
Nieuwe Russische aanvallen op Oekraïens energienetwerk

KYIV (ANP/RTR) - Russische raket- en droneaanvallen hebben afgelopen nacht opnieuw Oekraïense energiefaciliteiten getroffen, meldt stroombeheerder Ukrenergo. Het Oekraïense leger meldt dat het 58 van de 60 Russische drones en 26 van de 39 raketten uit de lucht heeft geschoten.

1 uur geleden
Aardbeving van 5.7 voor kust Zuidwest-Griekenland

PYRGOS (ANP) - Voor de kust van Zuidwest-Griekenland is een aardbeving geweest met een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediteraans Seismologisch Centrum (EMSC). Op een groot deel van de Peloponnesos zouden bevingen te voelen zijn geweest, melden Griekse media.

1 uur geleden
Opnieuw busongeluk in Duitsland, ruim twintig gewonden

WERL (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een busongeluk gebeurd. Nog geen twee dagen na het ongeval met een bus bij Leipzig, is in Noordrijn-Westfalen een dubbeldekker met mbo-studenten van de weg geraakt. 21 van de 60 inzittenden raakten gewond.

2 uur geleden
Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

WASHINGTON/TAIPE (ANP/RTR) - Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

4 uur geleden
New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

10 uur geleden