Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noren maken honderdduizenden coronatests met Nederlands tintje

Noren maken honderdduizenden coronatests met Nederlands tintje

TRONDHEIM/DELFT (ANP) - Onderzoekers van de technische universiteit van Trondheim (NTNU) hebben een nieuwe coronatest gemaakt die volgens hen ook in Nederland kan worden toegepast. Ze maken gebruik van technieken die ze tijdens eerder onderzoek ontwikkelden in samenwerking met de TU Delft. De Noorse onderzoeksgroep is nu al in staat zeker 300.000 betrouwbare tests per week te produceren.

Andere onderzoeksinstituten zouden de nieuwe methode ook kunnen toepassen, zeggen de wetenschappers. Ze zijn "meer dan bereid" hun kennis te delen, laat onderzoeker Sulalit Bandyopadhyay weten aan het ANP. De chemisch ingenieur is zowel verbonden aan NTNU als aan TU Delft.

Het opsporen van besmettingen door testen speelt een cruciale rol in de bestrijding van de coronapandemie. Testen zijn echter schaars en worden daarom minder toegepast dan artsen en bestuurders graag zouden zien. Daar liep ook het ziekenhuis in Trondheim tegenaan. Artsen vroegen de universiteit om een oplossing - en die vonden ze, in een techniek die eigenlijk voor een totaal ander doel werd ontwikkeld.

Microbolletjes

In de nieuwe test wordt gebruikgemaakt van microbolletjes van ijzeroxide met een laagje silicium. Die bolletjes gebruikten NTNU en de TU Delft eerder in een gezamenlijk project om waterstromen in kaart te brengen: de bolletjes kregen een soort DNA-streepjescode. Daarmee was te achterhalen welke weg ze door water hadden afgelegd. Bandyopadhyay was ook bij dat onderzoek betrokken.

Later gingen de wetenschappers werken met ander erfelijk materiaal: RNA. Zo ontstond een techniek die nu zeer goed van pas blijkt te komen. In de nieuwe test spelen de bolletjes een cruciale rol: RNA van het coronavirus blijft eraan vastzitten.

Keelslijm

Net als bij andere coronatests wordt keelslijm geanalyseerd, dat met een wattenstaafje wordt afgenomen bij de patiënt. Als het virus erin zit, blijkt dat doordat het RNA bindt aan het oppervlak van de bolletjes. Ze kunnen relatief makkelijk worden onderzocht, want ze kunnen worden aangetrokken met een magneet. De genetische code van het verzamelde RNA kan vervolgens worden vergeleken met RNA van het virus. Binnen 3 tot 3,5 uur is het testresultaat binnen.

In Noorwegen hebben de gezondheidsautoriteiten de test inmiddels goedgekeurd voor gebruik in het hele land. De methode kan ook rekenen op internationale belangstelling. "Meerdere landen hebben contact met ons opgenomen. We helpen graag op iedere mogelijke manier", zegt Bandyopadhyay. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft interesse getoond, maar nog geen concrete aanvragen ingediend, zegt de onderzoeker. Een woordvoerder van het RIVM kan nog niet zeggen of het instituut potentie ziet in de test.

Meer uit Gezond

Gezondheidsraad: coronaprik voor aanstaande moeders nu onnodig

DEN HAAG (ANP) - Aanstaande moeders hoeven, als het aan de Gezondheidsraad ligt, komend najaar geen coronaprik meer te halen. De raad adviseert voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare patiënten wel een nieuwe injectie.

1 dag geleden
Verkoper afslankmiddelen bezorgt Deense economie extra groei

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

1 dag geleden
Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld

WAGENINGEN (ANP) - Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten "vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen". Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

1 dag geleden
Aantal mazelenbesmettingen Eindhoven stijgt licht verder, naar 28

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen in Eindhoven en omstreken is in de afgelopen week nog licht gestegen, van 21 naar 28. Alle gevallen zijn te herleiden tot de "al bekende lokale uitbraak" in Eindhoven, laat de GGD weten. De gezondheidsdienst noemt de lichte stijging "nog steeds in de lijn der verwachting".

2 dagen geleden
Wakker Dier: steeds meer verpakkingen met recepten zonder vlees

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet tot haar vreugde dat steeds meer merken recepten op verpakkingen zetten waarin geen vlees bij de ingrediënten staat. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken", zegt Wakker Dier.

2 dagen geleden
Speciaal platform over medicijnen voor aanstaande moeders

NIJMEGEN (ANP) - Drie van de vier aanstaande moeders gebruiken medicijnen, maar over de doseringen voor juist deze groep bestaan vaak veel vragen. In bijsluiters blijft het nogal eens bij de mededeling "niet gebruiken bij zwangerschap". Het Radboudumc, Moeders van Morgen, Bijwerkingencentrum Lareb en Maastricht UMC+ willen daarom beschikbare info aanbieden op een speciaal platform.

3 dagen geleden
Hartstichting boos om bijeenkomst tabaksindustrie in Nieuwspoort

DEN HAAG (ANP) - De Hartstichting en het Longfonds zijn tegen een bijeenkomst aankomende dinsdag in perscentrum Nieuwspoort waar Tweede Kamerleden worden geïnformeerd over "regelgeving voor alternatieve rookwaren". Volgens de gezondheidsstichtingen gaat het om "een bijeenkomst van Zweedse tabakslobbyisten".

3 dagen geleden