Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noraly Beyer in 'klankbordgroep' slavernijverleden DNB

Noraly Beyer in 'klankbordgroep' slavernijverleden DNB

AMSTERDAM (ANP) - Oud-nieuwslezer Noraly Beyer zit in de 'klankbordgroep' die met De Nederlandsche Bank (DNB) gaat reflecteren op de conclusies van het onderzoek naar de rol van de bank in het Nederlandse slavernijverleden. Daarin werd geconcludeerd dat de bank op verschillende manieren betrokken was. De groep gaat meedenken over mogelijke maatregelen die DNB gaat nemen.

President Klaas Knot van DNB bood bij de presentatie van het onderzoek 'Dienstbaar aan de keten?' van de Universiteit Leiden geen excuses aan voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Hij sloot niet uit dat dit later dit jaar nog kan gebeuren na gesprekken met maatschappelijke organisaties. Knot wil uiteindelijk een "gebaar maken dat blijvende waarde heeft voor betrokkenen en de Nederlandse samenleving". Amsterdam en Rotterdam hebben vorig jaar excuses aangeboden voor de rol die de steden hebben gespeeld in het slavernijverleden.

Knot maakte vorige week kennis met de klankbordgroep, die onder meer bestaat uit Noraly Beyer. De voormalig nieuwslezer van de NOS bemiddelde eind vorig jaar nog in het conflict over de sinterklaasintocht in Amsterdam. De klankbordgroep bestaat in totaal uit zes personen en wordt voorgezeten door Freek Ossel. Hij was eerder voorzitter van een verkenning naar de mogelijkheden voor een slavernijmuseum in Amsterdam en was ook wethouder in die stad namens de PvdA.

In de komende maanden is een aantal bijeenkomsten van de klankbordgroep gepland. DNB gaat daarnaast nog gesprekken voeren met "andere personen en organisaties die een stem hebben in het hedendaagse debat rond het slavernijverleden, of daar anderszins door zijn geraakt", staat in een toelichting.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

2 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

34 minuten geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

55 minuten geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

55 minuten geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

1 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden