Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noraly Beyer en Jerry Afriyie doen mee met antiracismecampagne

Noraly Beyer en Jerry Afriyie doen mee met antiracismecampagne

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam begint maandag met een antidiscriminatie- en antiracismecampagne. Op posters in de stad, videoschermen en online wordt opgeroepen om als omstander op te komen voor iemand die slachtoffer is van racisme of discriminatie. Onder anderen voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer en voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie zijn in de campagne te zien.

Anderen die zich aansloten bij de campagne zijn Naomie Pieter van Black Queer & Trans Resistance Nederland, schrijver Pete Wu, chefkok Joris Bijdendijk, dragqueen Hoax LeBeau, voetbalster Rocky Hehakaija, kunstenares Aukje Dekker en kinderburgemeester Ilias.

De ambassadeurs doen hun eigen oproep aan mede-Amsterdammers om voor elkaar op te komen. Zo vraagt Rocky Hehakaija aan Amsterdam: "Zeg jij er iets van als ik word uitgescholden voor vieze pot?". Joris Bijdendijk roept iedereen die zich nu laat horen op sociale media op om een extra stap te zetten: "Blijft het bij die ene post op Instagram, of spreek jij je echt uit tegen racisme?".

Diversiteitswethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) stelt dat iedereen verantwoordelijk is in de strijd tegen racisme, discriminatie en uitsluiting. "Het gaat erom dat we met elkaar bewust zijn wat het betekent als er gediscrimineerd wordt. Kom op voor elkaar, wees geen zwijgende omstander."

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

7 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

8 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

8 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

8 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

14 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

14 uur geleden