
Noorwegen wil oordeel VN-hof over humanitaire hulp Palestijnen
OSLO (ANP/RTR/AFP) - Noorwegen wil dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uitspreekt over de verplichtingen van Israël om humanitaire hulp toe te laten in de Palestijnse gebieden. Het Scandinavische land vraagt dit in een resolutie die het zal indienen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Noorwegen neemt die stap naar aanleiding van de Israëlische beslissing om de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) te verbieden. Volgens Israël is de UNRWA geïnfiltreerd door de militante Palestijnse organisatie Hamas. Door het verbod kan de UNRWA niet meer werken in Israël en door Israël bezette gebieden als Gaza en de Westelijke Jordaanoever.
Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide zei in een verklaring dat het verbod "grote gevolgen heeft voor miljoenen burgers die nu al in de allermoeilijkste omstandigheden leven". Het ondermijnt volgens hem ook de stabiliteit in de regio.
Erkenning
Noorwegen erkende in het voorjaar officieel de Palestijnse staat. Israël trok daarop de diplomatieke status in van acht Noorse diplomaten die hun land vertegenwoordigden bij de Palestijnse Autoriteit, het bestuur van de Palestijnse gebieden. De diplomaten werkten vanuit de ambassade in Israël. Ook verhoogde Noorwegen zijn bijdrage aan de UNRWA toen andere donoren zich terugtrokken na de Israëlische beschuldigingen dat Palestijnse medewerkers van de VN-organisatie betrokken waren geweest bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.
Internationaal is er veel kritiek op het verbod waarmee het Israëlische parlement maandag instemde. De VN-organisatie speelt een belangrijke rol bij de humanitaire hulpverlening aan Palestijnen.
Meer uit Buitenland
TOKYO (ANP/AFP) - De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft tientallen zakken licht radioactieve aarde ontvangen voor een bloementuin. De aarde komt uit het gebied rond de kerncentrale van Fukushima, de plek van de kernramp door een aardbeving en tsunami in 2011. De Japanse autoriteiten willen laten zien dat de grond veilig is.
25 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een rechter in de Verenigde Staten heeft implementatie van sancties tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) tegengehouden. De in februari door president Donald Trump aangekondigde sancties zijn volgens de rechter een inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.
1 uur geledenCARACAS (ANP/AFP) - De Venezolaanse gevangenen die vrij zijn gekomen na een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Venezuela, zijn vrijdag aangekomen in hoofdstad Caracas. Zij waren eerder zonder proces de VS uitgezet en vastgezet in een beruchte gevangenis in El Salvador.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft visa ingetrokken van de Braziliaanse opperrechter Alexandre de Moraes, diens "bondgenoten in de rechtbank" en hun familieleden. Reden is, zo stelt Rubio in een verklaring, de "heksenjacht" op de Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro.
5 uur geledenISTANBUL (ANP/RTR) - Israël en Syrië zijn vrijdag een staakt-het-vuren overeengekomen dat wordt gesteund door Turkije, Jordanië en andere buurlanden. Dat meldt de Amerikaanse gezant voor Syrië, Tom Barrack.
6 uur geledenMIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
13 uur geleden