Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorwegen voert beveiliging olie- en gasinstallaties op

Noorwegen voert beveiliging olie- en gasinstallaties op

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen voert de beveiliging van zijn olie- en gasinstallaties op na gaslekken in de Oostzee en meldingen van drone-activiteiten in de Noordzee. Dat zei de Noorse minister van energie dinsdag.

Europa onderzoekt de oorzaak van grote lekken in twee Russische pijpleidingen die sinds dinsdag gas in de Oostzee spuwen. Zweden is al een vooronderzoek gestart naar mogelijke sabotage van de infrastructuur middenin een energieconflict. "Op basis van de informatie die we tot nu toe hebben gezien, wijst veel op sabotage", zei de Noorse minister van Olie en Energie Terje Aasland in een verklaring. De regering is in overleg met strijdkrachten en exploitanten van olie- en gasinstallaties, zowel op het land als op zee, zei hij.

Op maandag drong de Noorse autoriteit voor de veiligheid van olie en gas al aan op grotere waakzaamheid vanwege ongeïdentificeerde drones die in de buurt van Noorse offshore olie- en gasplatforms waren gezien. Daarbij werd gewaarschuwd voor een groter risico op ongelukken of opzettelijke aanvallen.

Grootste gasleverancier van Europa

Na de scherpe daling van de Russische gasleveringen dit jaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is Noorwegen nu de grootste gasleverancier van Europa. Het land is ook een belangrijke olieproducent, met een gecombineerde productie van meer dan 4 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Gassco, de beheerder van het Noorse gasleidingsysteem, zei dat het de situatie "zorgvuldig" volgt. "We krijgen voortdurend bijgewerkt advies van de autoriteiten", aldus een woordvoerder.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

42 minuten geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

1 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

1 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Meer omzet defensiebedrijf Lockheed Martin door onrust in wereld

BETHESDA (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin zag de verkoop van straaljagers en raketinstallaties in de eerste drie maanden van het jaar toenemen, waardoor de omzet voor de periode uitkomt op ruim 17 miljard dollar (bijna 16 miljard euro). Dat is mede te danken aan de wereldwijde onrust, waardoor Lockheed een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld F-35-straaljagers ziet.

4 uur geleden