Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorse moordenaar Breivik vraagt voorwaardelijke vrijlating

Noorse moordenaar Breivik vraagt voorwaardelijke vrijlating

OSLO (ANP/AFP) - Anders Behring Breivik, de rechts-extremist die 77 mensen vermoordde in Noorwegen, heeft voorwaardelijke vrijlating aangevraagd. Dat zei zijn advocaat woensdag.

Breivik is ook van plan een nieuwe rechtszaak aan te spannen tegen de Noorse staat met betrekking tot zijn omstandigheden in de gevangenis, waar hij gescheiden wordt gehouden van andere gevangenen, aldus advocaat Øystein Storrvik.

In juli 2011 schoot Breivik, vermomd als politieagent, 69 mensen dood, voornamelijk tieners. Dat gebeurde in een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utoya, kort nadat hij acht mensen had gedood met een bomaanslag bij een overheidsgebouw in Oslo.

Zwaarste straf mogelijk

Hij werd in 2012 veroordeeld tot de toen zwaarste straf in Noorwegen, 21 jaar gevangenisstraf, die voor onbepaalde tijd kan worden verlengd.

"In zijn naam heb ik een verzoek om voorwaardelijke vrijlating ingediend", zei Storrvik tegen het dagblad Verdens Gang. "Hij heeft recht op een juridische herziening voor voorwaardelijke vrijlating aan het einde van de minimumperiode, die in zijn geval 10 jaar is. Het is een recht dat alle veroordeelden hebben en daar wil hij ook gebruik van maken", zei hij.

De advocaat zei ook dat Breivik een rechtszaak wil aanspannen om te protesteren tegen "zo'n lange periode van isolatie" in de gevangenis.

In de gevangenis heeft Breivik drie cellen van elk 10 vierkante meter, met uitzicht naar buiten, en hij kan sporten, videogames spelen en televisie kijken.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Heleen Blokpoel 1 week geleden
Die schoft moeten ze nooit meer vrij laten na 69 moorden

Meer uit Buitenland

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland neemt flink toe

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal is tot boven de tweeduizend gestegen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Woensdag werden er nog 1769 gevallen gemeld, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.

32 minuten geleden
Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

TOKIO (ANP/RTR) - De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga heeft donderdag tegen zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd dat de twee landen hun beschadigde betrekkingen moeten repareren. Suga zei dat Zuid-Korea een belangrijke partner voor Japan is in het tegengaan van de dreiging van het stalinistische Noord-Korea.

1 uur geleden
Agent neergeschoten bij demonstratie in Louisville

RACISMELOUISVILLE (ANP/RTR/AFP) - Een agent is neergeschoten en gewond geraakt bij een demonstratie in het Amerikaanse Louisville, melden lokale media. Demonstranten zijn in meerdere steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26).

3 uur geleden
Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

GINSBURGWASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden rouwende Amerikanen hebben woensdag een laatste eer bewezen aan de vrijdag overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij trokken stilletjes langs de kist voor het witmarmeren gebouw van het Hooggerechtshof in Washington. Ginsburg, die in 1993 werd beëdigd, geldt als een liberaal en progressief boegbeeld en heeft onder meer veel betekend voor de rechten van vrouwen en lhbt'ers in de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Trump: geen Cubaanse rum, sigaren en hotels meer voor Amerikanen

VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn burgers woensdag verboden om nog langer Cubaanse rum of sigaren te importeren of om in Cubaanse hotels die in staatshanden zijn te verblijven. Met de nieuwe maatregelen tegen Cuba hoopt Trump de fel anticommunistische Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida, een cruciale staat bij de komende verkiezingen, voor zich te winnen. Sinds Trump aan de macht is, is er een ommekeer gekomen in de toenadering die de Verenigde Staten onder president Barack Obama zochten met voormalige koudeoorlogsvijand Cuba.

4 uur geleden
Trump: verkiezingen worden waarschijnlijk zaak Hooggerechtshof

GINSBURG - VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Momenteel is een zetel vacant nadat de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. Over de benoeming van haar opvolger is veel discussie. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich in 2000 eerder over de presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Israël vanaf vrijdag twee weken in 'complete lockdown'

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël gaat vanaf komende vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown", maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.

7 uur geleden