Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorse club kaart mensenrechten Qatar aan met QR-code op shirt

Noorse club kaart mensenrechten Qatar aan met QR-code op shirt

TROMSØ (ANP) - De Noorse voetbalclub Tromsø IL heeft een opvallend shirt laten maken met daarop een QR-code. Wie de code op het derde shirt van Tromsø met een telefoon scant, gaat naar een webpagina met informatie over de mensenrechtensituatie in Qatar. Tromsø, de nummer 12 van de hoogste klasse in Noorwegen, wil hiermee aandacht vragen voor de schendingen van de mensenrechten in het land dat volgend jaar het WK organiseert.

"We kunnen niet doen alsof voetbal en politiek niets met elkaar te maken hebben en we mogen nooit de andere kant op kijken als sommigen ons prachtige spel gebruiken om mensenrechtenschendingen te overschaduwen", staat op de website van Tromsø. "We kunnen dit samen veranderen."

De Noorse club roept Qatar en de mondiale voetbalfederatie FIFA op te stoppen met zogeheten 'sportwashing', het gebruiken van grote sporttoernooien om de reputatie van een land of organisatie op te vijzelen. "Stop sportwashing. Houd de sport schoon."

Boycot

De landen in Noord-Europa hebben zich de afgelopen jaren al vaak uitgesproken tegen het WK in Qatar, vooral vanwege de omstreden situatie van de gastarbeiders die daar werken aan de stadions. Noorwegen neemt een voortrekkersrol in de protesten. De nationale ploeg voerde bij diverse interlands actie.

De club Tromsø riep de Noorse bond begin dit jaar op om het WK te boycotten. Afgelopen zomer hield de bond een online-congres over dit onderwerp. Een meerderheid van de afgevaardigden uit het Noorse voetbal stemde toen tegen een boycot. Noorwegen wist zich uiteindelijk ook niet te plaatsen voor het WK van volgend jaar. De ploeg van topspits Erling Haaland eindigde als derde in de poule, achter het Nederlands elftal en Turkije.

Meer uit Sport

Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

45 minuten geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

1 uur geleden
Brons voor Nederlandse beachkoppels in Parijs

PARIJS (ANP) - Beachkoppels Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon hebben het Elite16-toernooi in Parijs met een bronzen medaille afgesloten. In de strijd om de derde plaats versloegen Brouwer en Meeuwsen de Oostenrijkers Julian Hörl en Alexander Horst met 18-21 21-18 15-13. In halve finales waren de Nederlandse finalisten van vorig jaar zaterdag niet opgewassen tegen het Tsjechische duo Ondrej Perusic en David Schweiner: 21-16 21-15.

2 uur geleden
Turners grijpen olympisch teamticket bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners hebben zich bij de WK in Antwerpen verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Casimir Schmidt, Loran de Munck, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg kwamen tot een teamtotaal van 246,028 punten. Daarmee eindigden ze in de kwalificaties als elfde. Een plek bij de beste twaalf was nodig om een olympisch teamticket af te dwingen.

3 uur geleden
Tennisster Rus snel uitgeschakeld bij toernooi in Beijing

BEIJING (ANP) - Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde uitgeschakeld bij het toernooi in Beijing. De beste Nederlandse speelster van de wereldranglijst (51e) was niet opgewassen tegen Linda Fruhvirtova. De 18-jarige Tsjechische won de partij met 6-0 6-3.

4 uur geleden
Nederlandse turners zakken naar voorlopige tiende plek op WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners staan met nog één subdivisie te gaan op de voorlopige tiende plek in het landenklassement bij de WK turnen. De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert, die zaterdagavond nog achtste stond, is twee plekken gezakt door sterke optredens van Canada en Zwitserland. Een plek bij de beste twaalf landenteams levert Oranje een olympisch teamticket op. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

5 uur geleden
Griekspoor mist halve finales bij tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is er niet geslaagd de halve finales van het toernooi in Astana te bereiken. De als eerste geplaatste Nederlandse tennisser ging in drie sets onderuit tegen Sebastian Korda. De Amerikaan won de partij met 6-4 4-6 6-3.

5 uur geleden