Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorse aanklager wil dat terrorist Breivik in cel blijft

Noorse aanklager wil dat terrorist Breivik in cel blijft

OSLO (ANP/DPA) - Het Noorse openbaar ministerie beschouwt de veroordeelde terrorist en massamoordenaar Anders Behring Breivik (42) nog steeds als een zeer gevaarlijk man en wil hem daarom opgesloten houden. Breivik heeft voor de rechtbank verklaard dat hij is veranderd, maar is dat niet, zei aanklager Hulda Karlsdottir donderdag tijdens een rechtszitting in de gevangenis van Skien over een verzoek van de Utøya-moordenaar om voorwaardelijke vrijlating.

Volgens het OM is er niets veranderd in zijn gedrag en vormt Breivik hetzelfde gevaar als tien jaar geleden. "De zaak is duidelijk. Breivik is niet te vertrouwen. De Breivik die vandaag om vertrouwen vraagt, is dezelfde Breivik die destijds de regeringswijk in Oslo aanviel en een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. Er is geen dader in Noorwegen die zulke ernstige misdaden heeft gepleegd als hij", aldus Karlsdottir.

Breivik vermoordde in totaal 77 mensen bij aanslagen in Oslo en op Utøya uit extreemrechtse en islamofobe motieven. In de zomer van 2012 werd hij veroordeeld tot de toen geldende maximumstraf van 21 jaar cel, maar dat kan verlengd worden zolang hij als een gevaar wordt beschouwd.

Net zo gevaarlijk als elf jaar geleden

Woensdag oordeelde psychiater Randi Rosenqvist tijdens de zitting dat Breivik nog net zo gevaarlijk is als elf jaar geleden. De door de rechtbank aangestelde Rosenqvist evalueerde de extremist meerdere keren de afgelopen tien jaar. Volgens haar is het risico dat Breivik opnieuw geweld pleegt als hij vrijkomt in die tijd niet veranderd.

De rechter besluit waarschijnlijk volgende week over vervroegde vrijlating.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

havma 4 maanden geleden
77 mensen vermoorden en vragen om vrijlating. Hoe bestaat het!! Die man mag nooit meer vrij komen.
Wind 4 maanden geleden
Het is eigenlijk ongelooflijk dat er hier elk jaar een rechtszaak voor is.Die had gewoon levenslang moeten krijgen met geen verzoek op vrijlating of voorwaardelijk,heeft ook laten zien met zijn hitler groet en rassistische leuzen dat hij geen spetter is verandert.Gewoon een spuitje geven dan zijn ze van dat gedrocht af.

Meer uit Buitenland

Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

1 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

2 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

6 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

8 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

9 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

9 uur geleden
Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

10 uur geleden