Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noors staatsoliebedrijf Equinor verhoogt gasleveringen aan Europa

Noors staatsoliebedrijf Equinor verhoogt gasleveringen aan Europa

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Het Noorse staatsbedrijf voor olie en gas Equinor gaat zijn gasleveringen aan Europa verhogen om zo te kunnen voldoen aan de grote vraag. Dat zei topman Anders Opedal van Equinor, dat vroeger bekend was onder de naam Statoil.

Het bedrijf zegt dat gas dat eerder met een bepaalde techniek werd gebruikt om de olieproductie van een olieveld te vergroten nu geëxporteerd zal worden. Ook gaat het concern de gasproductie verhogen, onder meer bij het enorme Troll-veld voor de Noorse kust. Momenteel exporteert Noorwegen meer dan 320 miljoen kubieke meter aardgas per dag naar Europa.

Opedal stelt dat Equinor een belangrijke rol speelt als betrouwbare energieleverancier aan Europa. Hij denkt dat de prijzen van gas en olie deze winter nog wel hoog zullen blijven, uitgaande van normale weersomstandigheden. Overigens profiteert Equinor volop van de hoge energieprijzen en de grote vraag. De omzet in het derde kwartaal verdubbelde op jaarbasis naar 23,3 miljard dollar, omgerekend ruim 20 miljard euro.

De Europese gasprijs ging woensdag omlaag naar ruim 86 euro per megawattuur, na berichten dat de Duitse goedkeuring voor het gebruik van de gaspijplijn Nord Stream 2 dichterbij is gekomen en meer Russisch gas via een andere pijpleiding wordt vervoerd naar Duitsland. Aan het begin van deze maand piekte de Europese gasprijs nog op ruim 160 euro.

Meer uit Financieel

CPB komt met koopkrachtprognose, ook aandacht voor gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) komt dinsdag met zijn decemberraming waarin het vooruitkijkt naar de ontwikkeling van de Nederlandse economie in de rest van dit jaar en volgend jaar. Vanwege de onzekerheid over energiekosten zijn ook scenario’s uitgewerkt voor verschillende gasprijzen.

1 uur geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

5 uur geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

5 uur geleden
Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Tesla stond bij de grootste dalers na berichten dat de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn grote fabriek nabij de Chinese stad Shanghai gaat verlagen. Ook ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar nieuwe cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector die beter uitvielen dan verwacht.

7 uur geleden
Reuters: regering Biden praat met oliesector over hulp Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden gaat op donderdag praten met bestuurders uit de olie- en gassector over hoe Oekraïne kan worden geholpen met zijn energie-infrastructuur door de Verenigde Staten. Dat meldde persbureau Reuters op basis van een brief die is verstuurd naar de bestuurders van olie- en gasbedrijven.

7 uur geleden
VN: ruim een vijfde werkers heeft te maken gehad met intimidatie

GENÈVE (ANP/AFP) - Meer dan een vijfde van de werkende mensen in de wereld heeft te maken gehad met intimidatie of geweld op de werkvloer. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die deel uitmaakt van de Verenigde Naties op basis van groot onderzoek. De ILO spreekt van een wijdverbreid fenomeen in de wereld.

8 uur geleden
Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

9 uur geleden