Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noors staatsoliebedrijf Equinor verhoogt gasleveringen aan Europa

Noors staatsoliebedrijf Equinor verhoogt gasleveringen aan Europa

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Het Noorse staatsbedrijf voor olie en gas Equinor gaat zijn gasleveringen aan Europa verhogen om zo te kunnen voldoen aan de grote vraag. Dat zei topman Anders Opedal van Equinor, dat vroeger bekend was onder de naam Statoil.

Het bedrijf zegt dat gas dat eerder met een bepaalde techniek werd gebruikt om de olieproductie van een olieveld te vergroten nu geëxporteerd zal worden. Ook gaat het concern de gasproductie verhogen, onder meer bij het enorme Troll-veld voor de Noorse kust. Momenteel exporteert Noorwegen meer dan 320 miljoen kubieke meter aardgas per dag naar Europa.

Opedal stelt dat Equinor een belangrijke rol speelt als betrouwbare energieleverancier aan Europa. Hij denkt dat de prijzen van gas en olie deze winter nog wel hoog zullen blijven, uitgaande van normale weersomstandigheden. Overigens profiteert Equinor volop van de hoge energieprijzen en de grote vraag. De omzet in het derde kwartaal verdubbelde op jaarbasis naar 23,3 miljard dollar, omgerekend ruim 20 miljard euro.

De Europese gasprijs ging woensdag omlaag naar ruim 86 euro per megawattuur, na berichten dat de Duitse goedkeuring voor het gebruik van de gaspijplijn Nord Stream 2 dichterbij is gekomen en meer Russisch gas via een andere pijpleiding wordt vervoerd naar Duitsland. Aan het begin van deze maand piekte de Europese gasprijs nog op ruim 160 euro.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Chauffeurs van Chinese taxidiensten als Didi krijgen meer rechten

BEIJING (ANP/AFP) - Er komen in China strengere regels voor taxi-apps zoals Didi. Zo mogen chauffeurs niet minder verdienen dan het lokale minimumloon en hebben ze recht op pauzes. Ook moeten ze toegang krijgen tot sociale voorzieningen. De regels kunnen grote gevolgen hebben voor bedrijven in de miljardenindustrie.

4 minuten geleden
Erdogan praat Turkse lira opnieuw omlaag

ANKARA (ANP/DPA) - Een televisie-interview van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gezorgd voor een forse daling van de Turkse lira. Hij beloofde daarin tot de verkiezingen in 2023 de rentes laag te houden. Daarmee zou de afhankelijkheid van buitenlandse investeringen op de korte termijn moeten worden doorbroken.

13 minuten geleden
Damrak maakt zich op voor herstel na viruszorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt woensdag weer wat te herstellen na de verliesbeurt een dag eerder. De aanhoudende onzekerheid rond de nieuwe coronavariant Omikron blijft daarbij echter boven de markten hangen. Ook verwerken beleggers de uitlatingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell over een mogelijk snellere afbouw van de coronasteun om de hard oplopende inflatie te beteugelen.

16 minuten geleden
VS betichten China van economische oorlogvoering tegen Australië

SYDNEY (ANP/AFP) - China voert een "economische oorlog" tegen Australië door een groot aantal handelssancties tegen het land. Dat heeft de belangrijkste Amerikaanse afgezant voor de regio Asia-Pacific gezegd. Volgens topdiplomaat Kurt Campbell probeert China Australië "op z'n knieën te krijgen".

27 minuten geleden
Gebruik hernieuwbare energie groeit harder dan ooit volgens IEA

PARIJS (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie groeit wereldwijd harder dan ooit. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens het agentschap komt dat door sterker overheidsbeleid en verhoogde klimaatdoelen. De investeringen in duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonneparken en andere installaties zijn echter nog lang niet genoeg om de uitstoot van CO2 tegen 2050 naar nul terug te brengen.

37 minuten geleden
Australische economie gekrompen door lockdowns

CANBERRA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Australische economie is in het derde kwartaal gekrompen. Oorzaak waren de lockdown in onder meer Sydney, Melbourne en Canberra vanwege de coronapandemie. Daardoor gaven consumenten minder uit, met name aan diensten zoals de horeca en cultuursector, maar ook vervoer.

38 minuten geleden
Investeerder CVC haakt af in strijd om Intertrust

AMSTERDAM (ANP) - Investeerder CVC Capital Partners voert geen gesprekken meer met financieel dienstverlener Intertrust over een mogelijke overname. De exclusieve gesprekken die half november waren begonnen zijn afgebroken.

52 minuten geleden