Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noors oliefonds haalt uit naar hebberigheid grote bedrijven

Noors oliefonds haalt uit naar hebberigheid grote bedrijven

OSLO (ANP) - Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft uitgehaald naar grote bedrijven vanwege hun hebberigheid. Ook wordt er te veel aan topbestuurders betaald voor "middelmatige prestaties", zegt topman Nicolai Tangen van het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld in een interview met zakenkrant Financial Times. De Noren willen de ergste excessen aanpakken door hun invloed als aandeelhouders aan te wenden.

Het Noorse fonds, waar winsten uit de oliewinning zijn gestort, heeft een omvang van een kleine 1,2 biljoen euro. Tangen geeft aan dat het fonds met name grote beloningspakketten gaat aanpakken die niet gerechtvaardigd zijn door de prestaties, die te onduidelijk zijn en die niet genoeg op de lange termijn gericht zijn.

"We zitten in een situatie met hoge inflatie waarin veel bedrijven met redelijk matige prestaties toch grote beloningen geven", stelt Tangen. Hij noemt dat "hebberigheid van bedrijven op een niveau dat we niet eerder hebben gezien". Volgens de topman van het Noorse staatsfonds gaat het inmiddels ten koste van aandeelhouders.

De Noren, die het equivalent van 1,5 procent in elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld bezitten, stemden de afgelopen tijd al tegen bonussen voor bestuurders van chipmaker Intel en techconcern Apple. Ook IBM, General Electric en Harley-Davidson kregen met de Scandinaviƫrs te maken. Het investeringsfonds richt zich nu nog vooral op Amerikaanse bedrijven omdat daar de lonen en bonussen hoger zijn. Maar ook Europese bedrijven kunnen bij de Noren in het vizier komen.

Tangen denkt dat het probleem alleen maar groter wordt als aandeelhouders niet van zich laten horen. De afgelopen jaren zijn de lonen van veel topbestuurders sneller gestegen dan die van andere werknemers.

Meer uit Financieel

Personeel autofabriek VDL Nedcar gaat voor de zesde keer staken

BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.

7 minuten geleden
Acceptgiro na 46 jaar dienst niet meer in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.

7 minuten geleden
CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.

3 uur geleden
Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiƫle markten kan veroorzaken.

5 uur geleden
Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.

5 uur geleden
Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

7 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

9 uur geleden