Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noordse landen willen dat FIFA druk op WK-gastland Qatar opvoert

Noordse landen willen dat FIFA druk op WK-gastland Qatar opvoert

KOPENHAGEN (ANP) - Zes voetbalbonden van landen uit Noord-Europa hebben de mondiale federatie FIFA aangespoord om meer druk uit te oefenen op de regering van Qatar. Volgens de bonden van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en de Faeröer-eilanden moet het gastland van het WK 2022 meer doen aan de verbetering van de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.

De zes landen hebben de FIFA in een open brief opgeroepen om met een inhoudelijke reactie te komen op het laatste rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie concludeerde daarin dat Qatar jarenlang heeft verzuimd om goed te onderzoeken waardoor veelal jonge arbeidsmigranten om het leven kwamen. Volgens Amnesty International was in veel gevallen een duidelijke link te leggen met de slechte arbeidsomstandigheden in het Arabische land.

"We zijn erg dankbaar dat Amnesty nieuwe kennis levert, die afwijkt van de officiële cijfers en rapporten die we vanuit Qatar ontvangen", zegt directeur Jakob Jensen van de Deense voetbalbond DBU. "We zetten onze kritische dialoog met de FIFA, de regering in Qatar en andere relevante partijen door, om zo voor verbeteringen voor de arbeidsmigranten te zorgen."

KNVB

Namens de Nederlandse voetbalbond KNVB bezocht secretaris-generaal Gijs de Jong onlangs Qatar, dat eind vorig jaar het WK huisvest. Volgens De Jong hebben de protestacties van onder anderen de voetballers van Oranje ertoe geleid dat de situatie van de arbeidsmigranten recentelijk is verbeterd.

"Dankzij de voetballers wordt er tot in Qatar zelf op bestuurlijk niveau overleg gevoerd", aldus De Jong. "Dit onderwerp staat bovenaan internationale agenda's. Het is nu aan de besturen van de nationale en internationale bonden om de volgende stappen te zetten."

De kwalificatiefase voor het WK van 2022 is deze week hervat. De Noorse voetballers hielden woensdag voorafgaand aan het duel met Oranje in Oslo (1-1) een spandoek omhoog met de tekst 'Fair play for migrant workers!'.

Meer uit Voetbal

Voetballer Tonali krijgt ook in Engeland straf na gokken op duels

NEWCASTLE (ANP) - De Italiaanse middenvelder Sandro Tonali heeft door het overtreden van de regels met betrekking tot gokken in Engeland een voorwaardelijke straf opgelegd gekregen van twee maanden. Hij gaf toe tussen 12 augustus en 12 oktober vorig jaar vijftig weddenschappen te hebben geplaatst op Engelse voetbalwedstrijden. Tonali werd in oktober vorig jaar al voor tien maanden geschorst door de Italiaanse bond.

4 uur geleden
Vitesse haalt in eerste uren 250.000 euro op met crowdfunding

ARNHEM (ANP) - Voetbalclub Vitesse meldt dat de crowdfundingsactie na de eerste uren de grens van 250.000 euro is gepasseerd. De Arnhemmers begonnen de inzamelingsactie donderdag om Vitesse van de ondergang te redden.

8 uur geleden
Borussia Dortmund zeker van vijfde Duitse ticket Champions League

NYON (ANP/RTR) - Borussia Dortmund heeft zich met de zege van woensdag op Paris Saint-Germain ook meteen verzekerd van deelname aan de Champions League volgend seizoen. In de nieuwe opzet is er voor de twee landen die dit seizoen het beste presteren in Europa een extra ticket in de Champions League.

10 uur geleden
Rangnick niet naar Bayern, maar blijft bondscoach Oostenrijk

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Ralf Rangnick wordt definitief niet de nieuwe coach van Bayern München. De 65-jarige trainer blijft ook na het EK voetbal bondscoach van Oostenrijk, bevestigde de Oostenrijkse voetbalbond (ÖFB).

11 uur geleden
Borussia-coach Terzic niet verrast over sterk optreden Sancho

DORTMUND (ANP/RTR) - Borussia Dortmund-coach Edin Terzic was na de 1-0-zege tegen Paris Saint-Germain in de eerste halve finale van de Champions League niet verrast over het sterke optreden van zijn aanvaller Jadon Sancho. De coach zei dat hij de kwaliteiten van de 24-jarige aanvaller iedere dag op de training ziet.

13 uur geleden
PSG-coach Luis Enrique wil nederlaag in Parijs rechtzetten

DORTMUND (ANP/RTR) - Coach Luis Enrique van Paris Saint-Germain hoopt dat zijn ploeg de achterstand uit de eerste halve finale in de Champions League tegen Borussia Dortmund in eigen huis kan goedmaken. PSG verloor met 1-0 van Dortmund door een doelpunt van Niclas Füllkrug, maar de coach zag dat zijn ploeg veel kansen creëerde.

14 uur geleden
Verdediger Hummels knokt zich met Dortmund naar zege op PSG

DORTMUND (ANP) - Mats Hummels is tevreden met de kleine overwinning van Borussia Dortmund op Paris Saint-Germain in de halve finale van de Champions League (1-0).

22 uur geleden