Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt nu president genoemd

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt nu president genoemd

SEOUL (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een nieuwe titel. Staatsmedia noemen hem in Engelstalige teksten 'president', in plaats van 'voorzitter'. Experts vermoeden dat de geïsoleerde dictatuur probeert om zich op een nieuwe manier te presenteren in de internationale gemeenschap, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Staatsmedia omschreven Kim in Engelstalige berichten voorheen als voorzitter van de machtige Commissie voor Staatszaken. Ook wordt hij algemeen secretaris genoemd van de Koreaanse Arbeiderspartij. Het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA heeft de titel president inmiddels zeker twee keer gebruikt.

Een onderzoeker zegt tegen Yonhap dat Noord-Korea misschien duidelijker wil laten zien dat Kim ook de hoogste leider is. Staatshoofden van democratisch bestuurde landen worden vaak president genoemd, maar in Noord-Korea was die titel gereserveerd voor Kim Il-sung (1912-1994). De grootvader van de huidige leider wordt gezien als de vader des vaderlands van stalinistisch Noord-Korea en heeft de titel van Eeuwig President.

Niet alleen leider Kim lijkt op een andere manier omschreven te worden in staatsmedia. Noord-Korea lijkt het ministerie van Volksstrijdkrachten vorige maand een nieuwe naam te hebben gegeven. Dat departement wordt inmiddels ministerie van Defensie genoemd, een naam die ook in andere landen wordt gebruikt.

Meer uit Buitenland

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

1 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

2 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

3 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

6 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

12 uur geleden