Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Koreaanse cybercriminelen stalen 400 miljoen dollar in 2021

Noord-Koreaanse cybercriminelen stalen 400 miljoen dollar in 2021

SEOUL (ANP/RTR) - Hackers uit Noord-Korea hebben vorig jaar bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) buitgemaakt met aanvallen op platforms die in cryptomunten handelen. 2021 was daarmee een van de succesvolste jaren voor de cybercriminelen, stelt onderzoeksbureau Chainalysis in een rapport. Het aantal hacks verdubbelde bijna van vier naar zeker zeven en de opbrengst nam toe met 40 procent.

Onder meer door gebruik te maken van zwakke plekken in computercodes, malware en phishing e-mails slaagden de hackers erin om geld weg te sluizen uit de digitale portemonnees van hun slachtoffers, veelal investeringsmaatschappijen. Vervolgens werden de bemachtigde cryptomunten zorgvuldig witgewassen, zodat ze niet meer te traceren waren, en omgezet in harde valuta, aldus het rapport.

De onderzoekers van Chainalysis lokaliseerden ook 170 miljoen dollar aan cryptomunten die waren buitgemaakt met 49 hacks uitgevoerd tussen 2017 en 2021. Dat de Noord-Koreanen deze munten nog altijd in hun bezit hebben, duidt er volgens de onderzoekers op dat het land een langetermijnstrategie heeft. "Het suggereert een zorgvuldig en niet een wanhopig en impulsief plan", aldus het rapport.

Volgens de Verenigde Naties gebruikt Noord-Korea cyberaanvallen als middel om de internationale sancties te omzeilen die aan het land zijn opgelegd. Met de opbrengsten zou het zijn nucleaire en wapenprogramma financieren.

Meer uit Buitenland

Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

1 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

3 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

4 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

5 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

6 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

6 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

6 uur geleden