Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea zet straaljagers in tegen 'gevaarlijke provocatie' VS

Noord-Korea zet straaljagers in tegen 'gevaarlijke provocatie' VS

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft straaljagers de lucht in gestuurd omdat volgens het land het luchtruim is geschonden door een Amerikaans verkenningsvliegtuig. Het incident, dat donderdag plaatsvond, was volgens een Noord-Koreaanse zegsman "een gevaarlijke militaire provocatie". Noord-Korea overweegt maatregelen om "toekomstige invallen af te schrikken", zei de woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger vrijdag.

Het incident gebeurde in de aanloop naar een top tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Een Zuid-Koreaans parlementslid zei donderdag, op basis van informatie van de inlichtingendienst van dat land, dat Noord-Korea mogelijk een intercontinentale ballistische raket zal lanceren of andere militaire acties zal ondernemen als protest tegen de topontmoeting.

President Joe Biden ontmoet in Camp David de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en de Japanse premier Fumio Kishida. Biden hoopt de banden tussen Seoul en Tokio aan te halen om de nucleaire dreigingen vanuit Noord-Korea het hoofd te bieden. Ook bespreken ze de groeiende invloed van China in Azië.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen maandag bij Zuid-Korea aan gezamenlijke militaire oefeningen niet ver van de grens van Noord- en Zuid-Korea die elf dagen gaan duren.

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

24 minuten geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

1 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

2 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

5 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

12 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

13 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

13 uur geleden