Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft het aanbod van Zuid-Korea dat speciale gezanten wilde sturen om de spanningen te verminderen afgeslagen. Het land heeft daartegenover juist aangekondigd om militairen weer te stationeren in de gedemilitariseerde zone. Ook komen er weer militaire oefeningen.

De aankondigingen door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA kwamen een dag nadat Noord-Korea het verbindingskantoor op de grens tussen beide landen had opgeblazen. Dat heeft het land gedaan omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten van plan zouden zijn om "vijandige handelingen" tegen het buurland uit te voeren. Noord-Korea is kwaad omdat Zuid-Korea niet de activisten heeft gestopt die met ballonnen pamfletten uitstrooien boven het zuiden van de stalinistisch geregeerde staat. In die pamfletten wordt kritiek geuit op Kim en zijn regering.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had aangeboden om zijn veiligheidsadviseur en inlichtingenchef als speciale gezanten te sturen. Maar Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, had het "tactloze en snode voorstel" botweg afgewezen. "Een oplossing van de huidige crisis tussen Noord en Zuid, veroorzaakt door de incompetentie en onverantwoordelijkheid van de Zuid-Koreaanse autoriteiten is onmogelijk en kan alleen bereikt worden als de juiste prijs ervoor is betaald", meldde KCNA.

Afspraken uit 2018

Kim Yo-jong haalde ook flink uit naar president Moon, volgens een andere verklaring van KCNA. Moon zou gefaald hebben bij het implementeren van alle afspraken die in 2018 waren gemaakt.

Het kantoor van de president van Zuid-Korea liet weten dat de kritiek op Moon bot en gevoelloos was en het opgebouwde vertrouwen tussen de beide leiders schaadde. In reactie op het vernietigen van het verbindingskantoor zei Zuid-Korea dat het geen onredelijk gedrag van Noord-Korea meer zal accepteren.

Meer uit Buitenland

Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot

KYIV (ANP) - Sinds de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op het grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen, zeggen twee Oekraïense functionarissen in The Washington Post. Volgens hen is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt, waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven.

42 minuten geleden
Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

4 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

4 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

7 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

8 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

9 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

9 uur geleden