Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft het aanbod van Zuid-Korea dat speciale gezanten wilde sturen om de spanningen te verminderen afgeslagen. Het land heeft daartegenover juist aangekondigd om militairen weer te stationeren in de gedemilitariseerde zone. Ook komen er weer militaire oefeningen.

De aankondigingen door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA kwamen een dag nadat Noord-Korea het verbindingskantoor op de grens tussen beide landen had opgeblazen. Dat heeft het land gedaan omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten van plan zouden zijn om "vijandige handelingen" tegen het buurland uit te voeren. Noord-Korea is kwaad omdat Zuid-Korea niet de activisten heeft gestopt die met ballonnen pamfletten uitstrooien boven het zuiden van de stalinistisch geregeerde staat. In die pamfletten wordt kritiek geuit op Kim en zijn regering.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had aangeboden om zijn veiligheidsadviseur en inlichtingenchef als speciale gezanten te sturen. Maar Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, had het "tactloze en snode voorstel" botweg afgewezen. "Een oplossing van de huidige crisis tussen Noord en Zuid, veroorzaakt door de incompetentie en onverantwoordelijkheid van de Zuid-Koreaanse autoriteiten is onmogelijk en kan alleen bereikt worden als de juiste prijs ervoor is betaald", meldde KCNA.

Afspraken uit 2018

Kim Yo-jong haalde ook flink uit naar president Moon, volgens een andere verklaring van KCNA. Moon zou gefaald hebben bij het implementeren van alle afspraken die in 2018 waren gemaakt.

Het kantoor van de president van Zuid-Korea liet weten dat de kritiek op Moon bot en gevoelloos was en het opgebouwde vertrouwen tussen de beide leiders schaadde. In reactie op het vernietigen van het verbindingskantoor zei Zuid-Korea dat het geen onredelijk gedrag van Noord-Korea meer zal accepteren.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden