Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea waarschuwt Seoul tegen het opleggen van sancties

Noord-Korea waarschuwt Seoul tegen het opleggen van sancties

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de regering in Seoul donderdag gewaarschuwd geen nieuwe sancties aan Pyongyang op te leggen naar aanleiding van recente rakettesten. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zei Kim Yo-jong, de invloedrijke zus van leider Kim Jong-un, dat sancties en druk zouden leiden tot "meer vijandigheid en woede" aan Noord-Koreaanse kant. Ze maakte de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en zijn kabinet bovendien uit voor "idioten".

"Als ze denken dat ze aan de huidige, gevaarlijke situatie kunnen ontsnappen door middel van 'sancties', dan moeten ze wel echt idioten zijn, want ze weten niet hoe ze in vrede en comfort moeten leven", zei de zus van Kim Jong-un in een verklaring. Volgens Kim Yo-jong zijn Yoon en zijn regering een stel "rennende, wilde honden" met een bot dat ze van de Verenigde Staten hebben gekregen.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten noemen de opmerkingen van Kim Yo-jong "betreurenswaardig". "We betreuren de houding van Noord-Korea, waarmee het probeert om de schuld bij ons te leggen, terwijl de huidige spanningen zijn veroorzaakt door herhaaldelijke provocaties met raketten", zeggen zij in een verklaring.

Nucleaire proef

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat het onderzoekt of het land onafhankelijk sancties kan opleggen aan Pyongyang. Het ministerie zou onder meer sancties voor de cybersector overwegen in het geval dat Noord-Korea zijn vermeende plannen voor een nucleaire test doorzet.

De militaire activiteit in Noord-Korea en Zuid-Korea is de afgelopen maanden toegenomen. Pyongyang voert regelmatig rakettesten uit en legt de schuld van de spanningen bij Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan. Die zouden provoceren, maar de drie landen vinden juist dat Noord-Korea dat doet. Washington denkt dat Noord-Korea "op elk moment" een nucleaire proef kan uitvoeren. De laatste keer dat het land dat deed was in 2017.

Meer uit Buitenland

Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

38 minuten geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

57 minuten geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

3 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

6 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

7 uur geleden