Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea vuurt weer raketten af

Noord-Korea vuurt weer raketten af

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft dinsdag meerdere projectielen afgevuurd. Het ging volgens het Zuid-Koreaanse leger vermoedelijk om kruisraketten die zijn ontworpen om doelen op het water mee te bestoken, bericht persbureau Yonhap.

Noord-Korea vuurde de raketten in de vroege ochtend af in de buurt van de oostelijke kustplaats Munchon. De projectielen legden een afstand van ongeveer 150 kilometer af en zijn vervolgens in zee gestort.

Het bleef volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten niet bij die lanceringen. Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen vuurden bij de stad Wonsan ook nog raketten af. Die kwamen eveneens terecht in de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland.

Verkiezingen

De raketbeschietingen vonden plaats in de aanloop naar de verkiezingen in buurland Zuid-Korea, waar kiezers woensdag naar de stembus gaan. Op die dag wordt in Noord-Korea stilgestaan bij de geboorte van vader des vaderlands Kim Il-sung, de grootvader van dictator Kim Jong-un.

De geboortedag van Kim, die dit jaar 108 zou zijn geworden, wordt doorgaans groots gevierd in het stalinistisch bestuurde land. Het kan gepaard gaan met parades of andere vormen van militair machtsvertoon.

Kernproeven

Noord-Korea, dat gebukt gaat onder zware sancties, zorgt al jaren voor internationale onrust door raketten te testen en kernproeven uit te voeren. Dat deed de spanning tussen het geïsoleerde land en de VS eerder flink oplopen.

De Amerikaanse president Donald Trump zocht een diplomatieke oplossing en heeft Kim de afgelopen jaren meerdere keren ontmoet. Het overleg tussen Washington en het regime van Kim lijkt echter te zijn vastgelopen.

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

1 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

3 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden