Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea vuurt luchtafweerraket af

Noord-Korea vuurt luchtafweerraket af

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea heeft een "nieuw ontwikkelde" luchtafweerraket afgevuurd, meldde het door de staat gerunde Noord-Koreaanse persbureau KCNA vrijdag. "De opmerkelijke gevechtsprestaties" van de raket zouden volgens het bureau te danken zijn aan de introductie van "nieuwe sleuteltechnologieën".

De test volgde op een reeks wapenlanceringen door Nood-Korea in de afgelopen maand. Zo vuurde het land dinsdag nog een nieuw type hypersonische raket af. Hypersonische raketten zijn zo snel dat ze moeilijk door bestaande raketafweersystemen kunnen worden onderschept.

Ditmaal betreft het dus de lancering van een luchtafweerraket. Zowel luchtafweer- als hypersonische raketten vallen niet onder de VN-resoluties die Noord-Korea's wapenarsenaal beperken. Zo mag het land geen kernwapens ontwikkelen of ballistische raketten afvuren. Luchtafweerraketten zijn veel kleiner dan de ballistische raketten en moeilijker te detecteren van veraf.

De laatste tests met luchtafweer- en hypersonische raketten hebben desalniettemin geleid tot internationale veroordeling. Zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de recente testen "grotere vooruitzichten op instabiliteit en onveiligheid" creëerden.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben voor vrijdag een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea bijeengeroepen. Die bijeenkomst was oorspronkelijk gepland voor donderdag, maar werd uitgesteld door Rusland en China, die om meer tijd vroegen om de situatie te bestuderen, zei een diplomatieke bron tegen het Franse persbureau AFP.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

2 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

8 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

8 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

9 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

10 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

10 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

10 uur geleden