Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea vuurt intercontinentale raket af die in zee landt

Noord-Korea vuurt intercontinentale raket af die in zee landt

SEOUL/PYONGYANG/TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Noord-Korea heeft vrijdag een intercontinentale raket afgevuurd, melden Zuid-Korea en Japan. Deze is neergekomen in de zogenoemde Japanse economische zone (EEZ), zo'n 200 kilometer ten westen van het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. De Japanse premier Fumio Kishida noemt de jongste lancering "absoluut onacceptabel".

De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada zegt dat de Noord-Koreaanse raket het vasteland van de Verenigde Staten had kunnen bereiken. De ballistische raket zou een bereik van tot wel 15.000 kilometer hebben, aldus Hamada. Volgens Seoul bereikte de raket een hoogte van 6100 kilometer en legde deze zo'n 1000 kilometer af.

De intercontinentale raket landde in de Japanse Zee, maar niemand raakte gewond en er is ook geen schade gemeld. Premier Kishida roept de scheepvaart op uit de buurt te blijven van alles wat lijkt op een raket of restanten daarvan.

Amerikaanse luchtmachtbasis

Personeel van een Amerikaanse luchtmachtbasis in Japan kreeg de opdracht om dekking te zoeken nadat de raket was afgevuurd, schrijft The New York Times. Volgens het Zuid-Koreaanse leger werd de raket vanaf een basis vlakbij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in oostelijke richting afgevuurd.

Donderdag dreigde Noord-Korea met zwaardere militaire acties te komen als de Verenigde Staten oefeningen blijven houden in de regio. Die dag lanceerde het regime ook al een ballistische raket, die in de Japanse Zee terechtkwam.

Meer dan vijftig raketten

In de afgelopen twee maanden heeft Noord-Korea een recordaantal van meer dan vijftig raketten afgevuurd, maar het ging vooral om raketten die een kortere afstand af konden leggen dan de intercontinentale versie van vrijdag.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

7 minuten geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

1 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

3 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen wegens conflict Venezuela-Guyana

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om het te hebben over de oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana. De Zuid-Amerikaanse landen zijn in conflict over de olierijke regio Essequibo in Guyana, een buurland van Suriname.

3 uur geleden
Deens parlement steunt verbod op koranverbrandingen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die "ongepaste behandeling" van religieuze teksten verbiedt. Het verbod volgt op een reeks koranverbrandingen in Denemarken die voor veel onrust zorgden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

5 uur geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

6 uur geleden