
Noord-Korea voert weer rakettest uit en wil kernproef gaan doen
SEOUL/TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft volgens Japan en Zuid-Korea woensdag twee ballistische korteafstandsraketten afgevuurd die in de Japanse Zee terechtgekomen zijn. In die wateren houden Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen. De lancering komt op een dag dat in Zuid-Korea werd gemeld dat het noorden na vijf jaar weer een kernproef wil doen.
De voorbereidingen worden getroffen voor de eerste nucleaire test sinds 2017. Als de kernproef doorgaat zal die waarschijnlijk tussen 16 oktober en 7 november plaatsvinden, denkt de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS volgens persbureau Yonhap.
Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en aan kernwapens te werken. De internationale gemeenschap heeft Noord-Korea zware sancties opgelegd, maar daarmee kwam geen einde aan de wapenprogramma's. Het geïsoleerde land voerde deze woensdag en afgelopen zondag nog een rakettest uit.
Timing
Zuid-Koreaanse parlementariërs zijn nu geïnformeerd dat voorbereidingen voor een nieuwe nucleaire test in hun buurland zijn afgerond in testgebied Punggye-ri. Daar zijn sinds 2006 al zes ondergrondse kernproeven uitgevoerd. Als weer een test plaatsvindt, zal de timing volgens de Zuid-Koreaanse spionnen waarschijnlijk afhangen van gebeurtenissen in China en de Verenigde Staten.
Een parlementariër zei tegen Yonhap dat de kernproef volgens de NIS gehouden kan worden in de periode tussen het volgende partijcongres van de Chinese communisten en de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. China staat bekend als belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea dat de VS ziet als grootste rivaal.
Oplossing
Een diplomatieke oplossing voor de onrust over de Noord-Koreaanse wapenprogramma's lijkt nog altijd ver weg. De Verenigde Staten deden tijdens het presidentschap van Donald Trump een poging met Kim te onderhandelen over zijn kernwapens, maar dat leidde niet tot een doorbraak.
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wordt donderdag verwacht in het zwaarbewaakte grensgebied tussen het democratische Zuid-Korea en het stalinistisch bestuurde Noord-Korea. In die regio zijn ook veel Amerikaanse militairen gelegerd. Harris is de hoogste Amerikaanse functionaris die de zogeheten gedemilitariseerde zone bezoekt sinds Joe Biden aantrad als president.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
39 minuten geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
1 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
3 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
4 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
5 uur geleden