Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea: nog eens 21 mensen met koorts overleden

Noord-Korea: nog eens 21 mensen met koorts overleden

PYONGYANG (ANP/RTR/AFP) - Noord-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van 21 mensen die zijn overleden "terwijl ze koorts hadden". Nog eens 280.810 mensen met symptomen worden op dit moment behandeld, meldt staatspersbureau KCNA. In de afgelopen 24 uur werd bij 174.440 mensen koorts vastgesteld.

Noord-Korea maakte donderdag voor het eerst officieel melding van een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak nog onderzocht. Dat aantal loopt nu vermoedelijk op.

Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Honderdduizenden mensen zouden besmet zijn, waarvan een deel inmiddels is genezen. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbreekt in Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Staatsmedia melden dat veel van de sterfgevallen het gevolg zijn van nalatigheid. Zo zouden patiënten door een tekort aan kennis over wetenschappelijke behandelmethoden een overdosis aan medicijnen hebben gekregen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de uitbraak zaterdag "een grote ramp" en "de grootste plaag waar ons land sinds zijn oprichting mee is geconfronteerd". Donderdag kondigde Kim al een nationale lockdown af.

Noord-Korea heeft twee jaar lang volgehouden dat niemand in het land het virus had opgelopen. Die bewering wordt alom betwijfeld.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

45 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

58 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

5 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden