Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea experimenteert met 'nucleair ontploffingsapparaat'

Noord-Korea experimenteert met 'nucleair ontploffingsapparaat'

SEOUL (ANP/AFP) - Noord-Korea heeft volgens een Zuid-Koreaanse presidentiële adviseur geëxperimenteerd met een "nucleair ontploffingsapparaat". Dat nieuws volgt kort op de bekendmaking dat het geïsoleerde land drie ballistische raketten afvuurde richting de Japanse Zee.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea waarschuwen al weken dat een nucleaire proef aanstaande is. Volgens de Zuid-Koreaanse adviseur Kim Tae-hyo is met het ontploffingsapparaat geëxperimenteerd, maar het blijft onduidelijk wat dat precies betekent. Er zijn geen details bekendgemaakt. Wel zei Kim tegen verslaggevers dat Noord-Korea is aanbeland in de laatste fase voordat een nucleaire test wordt uitgevoerd.

Ondanks de uitbraak van het coronavirus waar Noord-Korea momenteel mee kampt, is het land erin geslaagd om een al lang bestaande maar niet-actieve nucleaire reactor verder te ontwikkelen. Dat zou te zien zijn op satellietbeelden, meldt het Franse persbureau AFP.

De recente test met het ontploffingsapparaat zou zijn uitgevoerd op een andere locatie dan die door Seoul nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Noord-Korea heeft sinds begin dit jaar herhaaldelijk rakettests uitgevoerd, waaronder een met een intercontinentale raket. De lancering van de drie raketten woensdag was de 17e test tot nu toe dit jaar. VN-resoluties verbieden Pyongyang de lancering van ballistische raketten, die kernkoppen kunnen dragen. Het verbod is onderdeel van strikte sancties in reactie op het kernwapenprogramma van het land.

Meer uit Buitenland

Rusland beschuldigt Seoul van 'chantage' na deal met Kim Jong-un

SEOUL (ANP/RTR) - De Russische ambassadeur in Seoul vindt het "onacceptabel dat Zuid-Korea Rusland bedreigt en chanteert" omdat het de banden met Noord-Korea versterkt. Dat zei hij na afloop van een ontmoeting met het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat hem ter verantwoording had geroepen.

30 minuten geleden
Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

2 uur geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

3 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

4 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

7 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

14 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

15 uur geleden