Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea experimenteert met 'nucleair ontploffingsapparaat'

Noord-Korea experimenteert met 'nucleair ontploffingsapparaat'

SEOUL (ANP/AFP) - Noord-Korea heeft volgens een Zuid-Koreaanse presidentiële adviseur geëxperimenteerd met een "nucleair ontploffingsapparaat". Dat nieuws volgt kort op de bekendmaking dat het geïsoleerde land drie ballistische raketten afvuurde richting de Japanse Zee.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea waarschuwen al weken dat een nucleaire proef aanstaande is. Volgens de Zuid-Koreaanse adviseur Kim Tae-hyo is met het ontploffingsapparaat geëxperimenteerd, maar het blijft onduidelijk wat dat precies betekent. Er zijn geen details bekendgemaakt. Wel zei Kim tegen verslaggevers dat Noord-Korea is aanbeland in de laatste fase voordat een nucleaire test wordt uitgevoerd.

Ondanks de uitbraak van het coronavirus waar Noord-Korea momenteel mee kampt, is het land erin geslaagd om een al lang bestaande maar niet-actieve nucleaire reactor verder te ontwikkelen. Dat zou te zien zijn op satellietbeelden, meldt het Franse persbureau AFP.

De recente test met het ontploffingsapparaat zou zijn uitgevoerd op een andere locatie dan die door Seoul nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Noord-Korea heeft sinds begin dit jaar herhaaldelijk rakettests uitgevoerd, waaronder een met een intercontinentale raket. De lancering van de drie raketten woensdag was de 17e test tot nu toe dit jaar. VN-resoluties verbieden Pyongyang de lancering van ballistische raketten, die kernkoppen kunnen dragen. Het verbod is onderdeel van strikte sancties in reactie op het kernwapenprogramma van het land.

Meer uit Buitenland

Israëlische activisten blokkeren hulp op weg naar Gaza

HEBRON (ANP/RTR/DPA) - Rechtse Israëlische activisten hebben geprobeerd om vrachtwagens met hulpgoederen tegen te houden, die op weg waren naar de Gazastrook. Op beelden is te zien hoe actievoerders voedselhulp uit de trucks halen en op de grond gooien.

16 minuten geleden
Premier: Georgië neemt betwiste wet dinsdag aan, ondanks protest

TBILISI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement in Tbilisi gaat dinsdag de controversiële buitenlandse-agentenwet aannemen, ondanks het protest dat maandagavond opnieuw gepland is in de Georgische hoofdstad. Dat heeft de Georgische premier Irakli Kobakhidze in een televisietoespraak gezegd.

30 minuten geleden
Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen

ANKARA (ANP/RTR) - Meer dan duizend leden van de militante Palestijnse groepering Hamas zijn behandeld in Turkse ziekenhuizen, zei de Turkse president Erdogan maandag. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat Hamas een "verzetsbeweging" is.

2 uur geleden
Hamas: geen contact meer met bewakers vier Israëlische gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft geen contact meer met de strijders die vier Israëlische gijzelaars bewaken, meldt de beweging op Telegram. "Als gevolg van de barbaarse bombardementen van de afgelopen tien dagen werd het contact verbroken", staat in de boodschap.

2 uur geleden
Leider Catalonië verlaat politiek na tegenvallende verkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De aftredende Catalaanse regiopremier Pere Aragonès stapt uit de politiek na het teleurstellende resultaat voor zijn partij bij de regionale verkiezingen van zondag. Zowel de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) van Aragonès als andere separatistische partijen verloren veel stemmen. De Spaanse Socialistische Partij (PSOE) werd de grootste partij.

3 uur geleden
Oud-fixer Cohen getuigt in zwijggeldzaak tegen Trump

NEW YORK (ANP) - Aanklagers in New York hebben de voormalige advocaat van Donald Trump opgeroepen als getuige in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Deze Michael Cohen wordt volgens Amerikaanse media gezien als een onvoorspelbare maar cruciale getuige.

3 uur geleden
Grootschalige aanvallen gemeld op doelen Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Rusland voert op grote schaal beschietingen uit in de Oekraïense grensregio Charkiv. Gouverneur Oleh Synjehoebov meldt dat de afgelopen dag "meer dan dertig" plaatsen zijn getroffen door artillerie- en mortieraanvallen. Zeker negen mensen raakten gewond.

4 uur geleden