Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea doet opnieuw ballistische rakettest

Noord-Korea doet opnieuw ballistische rakettest

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft opnieuw ongeïdentificeerde projectielen afgevuurd. Volgens de kustwacht van Japan en het Zuid-Koreaanse leger gaat het waarschijnlijk om drie ballistische raketten. De raketten werden gelanceerd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang richting de oostkust. Ze zijn daarna in de Japanse Zee geland, buiten de Japanse territoriale wateren.

Dinsdag is in Zuid-Korea de nieuwe president Yoon Suk-Yeol beëdigd. Hij riep in zijn eerste speech direct op tot de "complete denuclearisatie" van Noord-Korea. Yoon wil zich harder opstellen tegen het buurland dan zijn voorganger deed. Hij heeft nog niet gereageerd op de raket van donderdag.

Dit is al de zestiende rakettest van Noord-Korea dit jaar, na de vijftiende afgelopen zaterdag. Zuid-Korea beschouwt dit als een provocatie. Volgens de Verenigde Staten bereidt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ook een nucleaire test voor. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2017 dat het land oefent met kernwapens. Kim kondigde vorige maand aan zijn wapenvoorraad flink uit te breiden.

Vanwege het nucleaire programma zijn er al internationale sancties tegen Noord-Korea ingesteld. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden het land om testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat die ook een atoomkop kunnen dragen.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

10 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

12 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

13 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden