Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noord-Korea bestraft bestuurders om slachtoffers tyfoon'

'Noord-Korea bestraft bestuurders om slachtoffers tyfoon'

WONSAN (ANP) - Noord-Korea gaat "zware straffen" opleggen aan lokale bestuurders van de kuststad Wonsan waar eerder deze week een tyfoon aan land kwam. Het wordt hen verweten te weinig maatregelen te hebben genomen waardoor "tientallen slachtoffers" zijn gevallen. Ook provinciebestuurders moeten eraan geloven.

Dat schrijft het doorgaans goed geïnformeerde NK News vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en ook de BBC bericht erover. Beide baseren zich op een nieuwsblad van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij dat het heeft over een "onverantwoordelijke houding" bij lokale bestuurders.

Tyfoon Maysak bereikte woensdag de oostkust van Noord-Korea. Hoeveel mensen precies door het natuurgeweld zijn omgekomen is niet bekend. De lokale bestuurders zouden volgens het staatsblad bevelen van de top van de Arbeiderspartij hebben genegeerd.

Kwetsbaar

Op beelden die de staatsomroep KCTV eerder deze week uitzond is te zien dat bruggen en betonnen muren in de provincie Kangwŏn-do zijn vernield door het wassende water. De ontbossing van bergen en heuvels in het land en de achterstallige infrastructuur maakt Noord-Korea kwetsbaar voor natuurgeweld.

Tyfoon Maysak zorgde ook in buurland Zuid-Korea voor schade. Daar kwamen zeker twee mensen om het leven. In de zuidelijke stad Busan zijn meer dan 2200 mensen geëvacueerd.

Meer uit Buitenland

Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

1 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

1 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

2 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

3 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

3 uur geleden
Parlement Spanje stemt tegen benoeming Feijóo tot premier

MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.

5 uur geleden